Ana SayfaHaberlerDünyaİki Tayvan, iki ziyaret: Mevcut başkan ABD, eski başkan Çin ziyaretinde

İki Tayvan, iki ziyaret: Mevcut başkan ABD, eski başkan Çin ziyaretinde

Tayvan Cumhurbaşkanı Tsai Ing-wen, bu hafta ABD’yi ziyaret ederken, eski Tayvan Cumhurbaşkanı Ma Ying-jeou 12 günlük Çin ziyaretine çıktı. Eski cumhurbaşkanı, Tayvan’ın bağımsız olmaması gerektiğini savunurken, mevcut Cumhurbaşkanı Tsai Ing-wen bağımsız bir Tayvan Cumhuriyeti iddiasını dile getiriyor, başka ülkelerin Tayvan’ı tanıması gerektiğini belirtiyor. Çin, Cumhurbaşkanı Tsai Ing-wen’in ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy ile görüşmesi durumunda ada ülkesinin ağır sonuçlarla karşılaşacağını dile getirdi.

Çin tarafından işgal tehdidi altında olan ada ülkesi Tayvan’da gündem, iki uluslararası ziyaret: Tayvan’ın bağımsız bir ülke olmasını savunan mevcut Cumhurbaşkanı Tsai Ing-wen bu hafta ABD’de resmi temaslarda bulunuyor. ABD’deki Tayvanlılarla bir araya gelen cumhurbaşkanının bu hafta Çarşamba günü, Çin’in tehditlerine rağmen ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy ile görüşmesi bekleniyor.

Çin, gerçekleşmesi halinde görüşmenin ağır sonuçları olacağını belirtmiş ve ada ülkesini tehdit etmişti.

Tayvan Cumhurbaşkanı Tsai Ing-wen, Çin’de Komünist Parti’nin iktidarı ele geçirmesinin ardından Tayvan’a kaçan ve “meşru Çin devleti” olduğunu iddia eden milliyetçilerin aksine, Çin devletinin halefi olma iddiasını kabul etmiyor ve Tayvan’ın bağımsız bir devlet olması gerektiğine inanıyor.

Eski cumhurbaşkanı Ma Ying-jeou ise, mevcut yönetimin aksine Tayvan’ın bağımsız bir devlet olması durumunda Çin üzerindeki meşru hükümet iddiasını kaybedeceğini dile getiriyor, Çin ile ilişkilerin iyi tutulması gerektiğini savunuyor. Eski cumhurbaşkanı Ma Ying-jeou, bu görüşlere inanan Tayvanlıları temsil etmek amacıyla 12 günlük bir Çin gezisine çıktı. Bu ziyaret mevcut yönetimin ABD ziyaretine denk geldi.

- Advertisment -