Ana SayfaANALİZLERİktidar medyasında İletişim Başkanlığı esintileri: “Türkiye her istediğini aldı; FETÖ, PYD, YPG...

İktidar medyasında İletişim Başkanlığı esintileri: “Türkiye her istediğini aldı; FETÖ, PYD, YPG terör örgütü ilan edildi”

Üçlü mutabakatın ardından Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın yayımladığı “Türkiye istediğini aldı” başlıklı metindeki vurgularla iktidar basınının manşetlerindeki benzerlikler dikkat çekti. En fazla ‘esinlenilen’ bölüm, mutabakat metninde FETÖ, PYD ve YPG’nin terör örgütü olarak tanımlandığı iddiası oldu. Yeni Şafak: “İlk kez bir uluslararası anlaşmada PYD, YPG ve FETÖ terör örgütü olarak yer aldı”, Türkiye: “FETÖ ve PYD terör örgütü olarak tescillendi.” İletişim Başkanlığı bu hükmü, mutabakattaki “Finlandiya ve İsveç, PYD/YPG ve Türkiye’de FETÖ olarak tanımlanan örgüte destek sağlamayacaklardır” cümlesinden türetmişti.

İktidar medyasının manşetlerinde en çok işlenen konulardan biri, mutabakatın bazı yabancı medya tarafından da “Türkiye’nin zaferi” şeklinde sunulması oldu.

Manşetlerde, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın üçlü mutabakatın hemen ardından yayımladığı “Türkiye istediğini aldı” başlıklı metindeki vurgular öne çıktı.

İletişim Başkanlığı’nın açıklamasında, imzalanan mutabakatta FETÖ, YPG ve PYD’nin terör örgütü olarak tanımlandığı öne sürülerek şu ifadelere yer verilmişti:

“PKK/YPG/PYD ile birlikte ‘FETÖ’nün bir terör örgütü olduğunun’ uluslararası bir anlaşmada bu kadar net ortaya konması, Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde verdiği mücadelede uluslararası boyutta da çok önemli bir adım olmuştur.”

Hükümete yakın gazetelerin birinci sayfalarında İletişim Başkanlığı’nın bu iddiası geniş yer buldu.

Oysa mutabakat metninde FETÖ, PYD, YPG için terör örgütü tanımı yapılmamıştı. Metnin ilgili 4. maddesinde bu örgütlerin yer aldığı cümle şöyle:

“Finlandiya ve İsveç, PYD/YPG ve Türkiye’de FETÖ olarak tanımlanan örgüte destek sağlamayacaklardır.”

Sabah: “Türkiye masada her istediğini aldı”

Sabah, 1. sayfasında manşetin altında “Türkiye masada her istediğini aldı” başlığını attı. Sabah bu başlığı “dünya basınının ortak manşeti” olarak sundu.

Hürriyet: “İstediğini elde etti”

Hürriyet de Sabah’a benzer şekilde Avrupa basınındaki yorumlara değinerek “Türkiye kazandı” manşetiyle çıktı.

Hürriyet’in haberinde “İstediğini elde etti” alt başlığı da yer aldı.

Yeni Şafak: “İlk kez bir uluslararası anlaşmada PYD, YPG ve FETÖ terör örgütü olarak yer aldı”

‘FETÖ’ sözcüğünün ilk kez uluslararası bir belgeye girmesini vurgulayan Yeni Şafak, “FETÖ, NATO belgelerine girdi” sürmanşetiyle çıktı.

Yeni Şafak haberinde ilk kez bir uluslararası anlaşmada PYD, YPG ve FETÖ’nün terör örgütü olarak yer aldığını öne sürdü.

Türkiye: “FETÖ ve PYD terör örgütü olarak tescillendi”

Hükümete yakın medyanın geneline göre zafer nidalarına daha temkinli yaklaşan Türkiye Gazetesi “Veto hakkımız cepte” manşetini attı.

Gazete’nin haberinde İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği için sekiz aylık bir takvim olduğu hatırlatılarak, eğer verilen sözler tutulmazsa Türkiye’nin blokaj hakkını elde tuttuğu vurgulandı.

1. sayfada sağ sütunda “Görüşmeden ne kazandık” başlığının altında, “FETÖ ve PYD’nin terör örgütü olarak tescillendiği” öne sürüldü.

Akşam: “Zirvenin kazananı Erdoğan”

Akşam da dış basındaki haberleri öne çıkartarak “Zirvenin kazananı Erdoğan” manşetini attı.

Türkgün’den kopyala-yapıştır: “PKK/YPG/PYD ile birlikte ‘FETÖ’nün bir terör örgütü olduğunun…”

“Hiç kimse bileğimizi bükemez” manşetiyle çıkan MHP’nin gazetesi Türkgün’ün manşet haberinde İletişim Başkanlığı’nın açıklamasındaki FETÖ, PYD ve YPG ile ilgili cümle hemen hemen aynen yer aldı:

“PKK/YPG/PYD ile birlikte ‘FETÖ’nün bir terör örgütü olduğunun’ uluslararası bir anlaşmada bu kadar net ortaya konulması, ülkemiz açısından büyük kazanım.”

Türkgün’ün haberinde İletişim Başkanlığı’nın açıklamasında yer alan cümleden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın adının geçtiği bölümün çıkartılması dikkat çekti.

Takvim: Reel Madrid

Sıra dışı olmaya gayret eden başlıklarıyla bilinen Takvim ise “Reel Madrid” manşetiyle çıktı.

- Advertisment -