Ana SayfaHaberlerİmamoğlu, Washington Post'a konuştu, adaylık kapısını açık bıraktı: “Kararlar şartlara göre değişebilir”

İmamoğlu, Washington Post’a konuştu, adaylık kapısını açık bıraktı: “Kararlar şartlara göre değişebilir”

Washington Post, Türkiye’de seçim ve muhalefetin cumhurbaşkanı adayları gibi konuları değerlendirdiği haberinde, İBB Başkanı İmamoğlu’nun görüşlerine de yer verdi. İmamoğlu, İBB başkanlığında bir dönem daha görev yapma arzusunun “değerli” olduğunu ve İstanbul’u yönetmenin “her belediye başkanının isteyeceği bir şey” olduğunu söyledi. Ama cumhurbaşkanlığı adaylığı için kapıları da kapatmadı. “Ancak kararlar koşullara göre değişebilir” dedi.

Washington Post’ta 21 Aralık günü, Türkiye’deki ekonomik problemlerin siyasi etkilerini ve muhalefetin iktidar değişikliği için faaliyetlerine hız verdiğini anlatan bir analiz yayımlandı.

Analizde iktisatçıların, Türkiye’nin ekonomik problemlerinin kaynağında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Merkez Bankası’na müdahaleleri ve “yüksek faizin enflasyonun sebebi olduğu” teorisinin yattığına ilişkin değerlendirmeleri yer aldı.

Anketlerde AK Parti ve milliyetçi ittifak ortağının güç kaybettiğini gören muhalefet partilerinin, erken seçim ve parlamenter sisteme dönüş taleplerini tırmandırdıkları belirtildi. Altı siyasi partinin “güçlendirilmiş parlamenter sistem” görüşmeleri kastedilerek, muhalefet partilerinin Erdoğan sonrası dönemin önceliklerini belirlemek için toplantılar düzenlediği anlatıldı.

Muhalefetin seçim kazanmasının önündeki büyük engeller olarak, muhalefet partileri arasındaki ideolojik bölünmeler ve Erdoğan’ın muhafazakâr kesimdeki sadık destekçi tabanını elde tutma becerisi gösterilirken, bunların muhalefetin artan güven duygusunu zedelemediği de vurgulandı.

Ekonomik krizin etkileriyle ilgili olarak sosyal medyada dolaşan ekmek kuyruğu görüntüleri ile bazı ürünlerin “yarım” satılmaya başladığını gösteren görüntülerin, hükümete yönelik eleştirileri giderek arttırdığı kaydedildi.

Analizde, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun kazandığı ilk İstanbul seçimlerinin tekrarlandığı; ikinci seçimi de kazanan İmamoğlu’nun, merkezi yönetimin yerel yönetimlere yaptığı baskıya muhalefet eden bir figür olarak ulusal düzeyde etkisinin arttığı da vurgulandı.

İmamoğlu’nun ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın adlarının cumhurbaşkanı adaylığında geçmesi üzerine, CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun belediye başkanlarının bir dönem daha görevlerine devam etmesi gerektiğini söylediği hatırlatıldı.

Haber, hazırlayanlarla konuşan İmamoğlu, yeniden görev yapma arzusunun “değerli” olduğunu ve İstanbul’u yönetmenin “her belediye başkanının isteyeceği bir şey” olduğunu söyledi. İmamoğlu, “Ancak kararlar koşullara göre değişebilir” dedi.

Ayrıca İmamoğlu’nun, aralarında AK Parti’nin güçlü olduğu yerler de dahil olmak üzere İstanbul dışındaki illeri de ziyaret ederek konuşmalar yaptığı kaydedildi.

- Advertisment -