Ana SayfaHaberlerDünya"İngiliz edebiyatının Mick Jagger'ı" Martin Amis hayatını kaybetti

“İngiliz edebiyatının Mick Jagger’ı” Martin Amis hayatını kaybetti

Romanları kadar stili ve özel hayatıyla da bir dönem adından sık sık bahsettiren İngiliz yazar Martin Amis, 73 yaşında Florida’daki evinde yemek borusu kanserinden öldü. Haberi duyuruna yayıncısı Vintage Books, Amis için “edebi harika çocuk olmanın ne anlama geldiğini gösterdi, bir edebiyat kuşağını etkiledi, kitaplarıyla çoğu zaman tüm dönemleri özetledi” dedi. 

Amis, Thatcher’ın İngiltere’sinin aşırılıklarını en ünlü eser Money’de anlatmıştı.

Koba The Dread’de Lenin ve Stalin’in suçlarını araştırdı.

Auschwitz ölüm kampındaki bir Alman doktorun hayatını anlatan 1991 tarihli Time’s Arrow adlı romanında Holokost’adeğindi. Daha sonra 2014 tarihli The Zone Of Interestromanında konuya geri döndü.

1973’te ilk romanını 24 yaşında yayınlayan Amis, romancı Kingsley Amis’in oğluydu. 

2013’te FT tarafından yazma süreci sorulduğunda şöyle demişti:

“Yazmak özgürlükle ilgilidir ve özgürlük bölünemez. Ve Auschwitz’in kapısında durduğunuzu ve içeri giremeyeceğinizi söylemenin ne felsefi ne de kesinlikle edebi açıdan eleştirel bir anlamı yok.”

İngiltere’den ABD’ye taşınan Amis, verdiği bir röportajda”İngiliz zekasını” özlediğini söylemişti: 

“İngilizler çok hoşgörülü ve cömertler ama aynı zamanda esprililer. Amerikalılar hoşgörülü ve cömertler ama biraz daha ciddiler, düşüncelerinde biraz daha inatçılar.” 

Amis’in en yakın arkadaşı düşünür Christopher Hitchens de yemek borusu kanserinden ölmüştü. 

İngiltere’deki eski editörü Dan Franklin, Amis için “İngiliz edebiyat dünyasının en havalı, en komik, en alıntı yapılan, en güzel yazarı” dedi. (FT)

- Advertisment -