Ana SayfaHaberlerDünyaİngiliz hükümeti tepkilerin ardından geri adım atıyor: Yüzde 45 oranındaki yüksek gelir...

İngiliz hükümeti tepkilerin ardından geri adım atıyor: Yüzde 45 oranındaki yüksek gelir vergisi iptal edilmeyecek

Birleşik Krallık hükümeti geçen hafta 45 milyar poundluk bir vergi indirim paketi açıklamıştı. Poundun değerinin düşmesi, parti içinden ve medyadan gelen tepkiler ve anketlerde Muhafazakâr Parti’nin oyunun düşmesinden sonra hükümet geri adım attı. İptal edileceği duyurulan yüzde 45 oranındaki yüksek gelir vergisi uygulaması devam edecek.

Birleşik Krallık’ta yeni göreve başlayan Liz Truss hükümeti son 50 senenin en büyük vergi indirim paketini açıklamış, Hazine Şansölyesi Kwasi Kwarteng, 45 milyar poundluk bir vergi indiriminin uygulanacağını duyurmuştu. Açıklanan mini bütçeye göre, yüksek gelirlilerden alınan yüzde 45 oranındaki özel vergi tamamen kaldırılacak, basit gelir vergisi yüzde 20’den yüzde 19’a indirilecek, 2023’te uygulanması planlanan vergi artışları iptal edilecekti. Hükümetin amacı vergileri düşürmek, yatırımları arttırmak ve bütçe açığını da dış borçlanma ile kapamaktı.

Hükümetin ekonomi planını açıklamasının ardından, İngiliz poundu Asya piyasalarında tüm zamanların en düşük seviyesini gördü ve dolar karşısında 1,0350’a kadar düştü.

Truss hükümeti, ekonomi planını Britanya Merkez Bankası’nın politika faizini 50 baz puan artırıp 2,25 seviyesine çıkarmasından bir gün sonra açıklamıştı. IMF, Truss hükümetini uyarmış, anketlerde İşçi Partisi Muhafazakâr Parti’nin ilk kez 20 puan ilerisinde çıkmış, medya “Truss, ekonomiyi batırıyor” manşetleri atmıştı.

Gelen tepkiler üzerine Hazine Şansölyesi Kwasi Kwarteng yaptığı açıklamada, iptal edilmesi planlanan yüzde 45 oranındaki yüksek gelir vergisinin uygulanmaya devam edeceğini söyledi.

- Advertisment -