Ana SayfaHaberlerİngiltere, mültecilerin Avrupa’ya geçişini engellemesi için Türkiye’ye 3 milyon sterlin göndermiş

İngiltere, mültecilerin Avrupa’ya geçişini engellemesi için Türkiye’ye 3 milyon sterlin göndermiş

İngiltere hükümeti, Avrupa’ya geçmek isteyen mültecileri engellemesi için 2022 yılında Türkiye’ye 3 milyon sterlin gönderdiğini açıkladı. The Guardian’ın haberine göre İngiltere “polis ve sahil güvenlik dahil Türk sınır kuvvetlerine eğitim ve ekipman desteği de verdi”. İngiltere İçişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili: ”Türkiye, son iki yıldır Avrupa'ya mülteci akınını önlemede çok önemli bir ülke haline geldi ve şu anda stratejik önemi daha da arttı.”

The Guardian’ın haberine göre, İngiltere hükümeti, bilgi edinme özgürlüğü talepleri kapsamında açıkladığı raporda mültecilerin Avrupa’ya geçişini engellemesi için Türkiye’ye 2022 yılında 3 milyon sterlin ödendiği belirtildi.

“Finansmana ek olarak ekipman ve eğitim desteği de veriliyor”

Haberde, Türkiye’ye ödenen paranın resmi kalkınma yardımlarından sağlandığı ve finansmana ek olarak polis ve sahil güvenlik dahil Türk sınır kuvvetlerine eğitim ve ekipman desteği de verildiği bilgisi yer aldı.

Haberde Türk sınır güçlerinin sınırdan geçmek isteyen mültecilere şiddet uyguladığı iddia edildi:

“Geçen yıl Türkiye, İran ile doğu sınırında 238 bin 448 mülteciyi ‘geri çevirdiğini’ açıkladı. Guardian’ın izlediği videolar, sınırı geçerek Türkiye’ye geçmeye çalışan Afgan mültecilere karşı aşırı şiddet ve güç kullanıldığını gösterdi. Bu, insanlar kaçarken gerçek mermi kullanmasını, mültecilerin darp edilmesini, soygunları ve aşağılama taktiklerini kapsıyor.”

The Guardian’a konuşan ismi açıklanmayan İngiltere İçişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili, Türkiye’nin son iki yıldır Avrupa’ya mülteci akınını önlemede çok önemli bir ülke haline geldiğini ve şu anda stratejik önemini daha da arttırdığını söyledi.

Rapor ile ilgili The Guardian’a açıklama yapan İngiltere İçişleri Bakanlığı Sözcüsü şu ifadeleri kullandı:

“Diğer birçok Avrupa ülkesi gibi İngiltere de yasadışı göç, uyuşturucu kaçakçılığı ve modern kölelikle mücadele de dahil olmak üzere bir dizi öncelik kapsamında yurt içi ve yurt dışında yorulmadan çalışıyor. Bu, Türkiye gibi ortak ülkelerdeki operasyonel meslektaşlarımızla karşılıklı yarar sağlayan yakın çalışmayı da kapsıyor.”

https://www.theguardian.com/politics/2023/jun/07/uk-provided-3m-to-turkish-border-forces-to-stop-migrants-foi-reveals

- Advertisment -