Ana SayfaHaberlerİngiltere Savunma Bakanı’nın röportajına muhalefetten isyan, Dışişleri’nden yalanlama

İngiltere Savunma Bakanı’nın röportajına muhalefetten isyan, Dışişleri’nden yalanlama

İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, Mail on Sunday’deki röportajında Afganistan’da İngiltere ile iltisaklı Afganlar için Türkiye ve Pakistan’da sığınma merkezleri kurmayı planladıklarını söyledi. Wallace planın ayrıntılarından bahsetmedi ama yazıya CHP lideri Kılıçdaroğlu ve İyi Parti Lideri Akşener’den Türkçe-İngilizce tepkiler geldi. Dışişleri Bakanlığı “Bugüne kadar hiçbir ülkeden tarafımıza iletilmiş bu yönde resmi bir talep bulunmamaktadır. Bu yönde bir talep iletilse dahi, bunu kabul etmemiz mümkün değildir” dedi.

Mail on Sunday’e verdiği röportajda İngiltere kurumlarında tercüman veya farklı görevlerde çalışan Afganistanlıların tahliyesinin, askerlerin çekileceği 31 Temmuz’a kadar yetiştirilemeyeceğinin düşünüldüğünü söyleyen Wallace, bu nedenle bölge ülkelerinde sığınma merkezleri oluşturma planı olduğunu duyurdu, Pakistan ve Türkiye’nin adını verdi. Ama planın ayrıntılarına girmedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Gelişmelere dair sizi bilgilendirmeye devam ediyorum. İngiltere Savunma Bakanı Wallace, kendilerine hizmet etmiş Afganlara, Türkiye’de “mülteci merkezleri” kuracaklarını ilan etti ve Afganları ülkemize davet etti. Kendilerine mülteci seçecekler, kalanlar ülkemizde bırakılacak.”

“Şimdi Erdoğan’a sorum şu: “Ben anlaşma yapmadım” dediğin ülkeler, artık Türkiye Cumhuriyeti’nin fikrini alma ihtiyacı dahi duymadan bunları söyleyebilecek hale mi geldi? Yoksa anlaşma yaptın diye mi bu kadar cüretkârlar? Hangisi doğru? Bir kere dürüst ol Erdoğan!”

“İngiltere’ye de buradan sesleniyorum: Size hizmet eden Afganları ölüme terk etmiş olmanız insanlık dışıdır. Ancak şu konuda emin olun ki, sizin sorumsuzluğunuzun ceremesini halkımız mahallesinde çekmeyecek. Kimseyi bizim topraklarımıza bu usulle getiremezsiniz!”

İyi Parti lideri Meral Akşener ise Erdoğan’ı etiketleyerek “Koltuğu kurtarmak için şimdi de İngilizlerin mi taşeronu oluyorsun Sayın Erdoğan” diye sordu.

Meral Akşener Boris Johnson’a hitaben de İngilizce tweet attu: “Afgan mültecilerle ilgili bu tür anlaşmalar Türk halkının iradesine aykırıdır ve bu nedenle bizim açımızdan gayri meşrudur. Bir sonraki seçimden sonra Sayın Erdoğan gittiğinde topraklarımızda bu tür kamplara izin vermeyeceğiz. Dikkatli olun.”

Muhalefetten gelen tepkiler sonrasında Dışişleri Bakanlığı’ndan iddiayı yalanlayan bir açıklama geldi. Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesinden yayınlanan açıklamada, “Birleşik Krallık basınında yer alan Afgan mülteciler için Türkiye’de iltica başvuru merkezi kurulması konusunda plan yapıldığı yönündeki haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Bugüne kadar hiçbir ülkeden tarafımıza iletilmiş bu yönde resmi bir talep bulunmamaktadır. Bu yönde bir talep iletilse dahi, bunu kabul etmemiz mümkün değildir.” denildi.

Ayrıca bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson arasında da bir telefon görüşmesi gerçekleşti.

- Advertisment -