Ana SayfaHaberlerGündemİngiltere’den Rusya’ya yeni yaptırımlar: Türkiye’den iki çip şirketi var

İngiltere’den Rusya’ya yeni yaptırımlar: Türkiye’den iki çip şirketi var

İngiltere, Rusya-Ukrayna savaşında Moskova yönetimine “Askeri teçhizat desteği sağladığı” öne sürülen kişi ve kurumlara yaptırım kararı aldı. Yaptırım listesinde Türkiye’den iki şirket yer alıyor. Elektronik şirketleri Turkik Union ve Azu International’ın, Rusya’ya bilgisayar çipi sağlayarak elektronik açığının kapatılmasına katkı yaptığı iddia ediliyor.

İngiltere, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından Moskova yönetimine “Askeri teçhizat desteği sağladığı” öne sürülen kişi birçok kişi ve kurum hakkında yaptırım kararı aldı.

Yaptırım listesinde Turkik Union ve Azu International adında iki Türk şirketi de bulunuyor.

Elektronik şirketi olan Turkik Union ve Azu International’ın, Rusya’ya bilgisayar çipi gibi yabancı menşeli elektronik teknolojisi sağlayarak Rusya’nın elektronik açığının kapatılmasına katkı sağladığı belirtiliyor.

Nisan ayında da Azu International’a, Rusya’ya elektronik teknolojisi sağladığı için ABD tarafından yaptırım uygulanmıştı.

Rusya’nın Ukrayna işgalinden kısa bir süre sonra kurulan Azu International, Reuters’ın Rusya gümrük kayıtlarına dayandırdığı haberde, Aralık ayına kadar Rusya’ya en az 20 milyon dolar değerinde elektronik malzeme ihraç ettiği bilgisi yer almıştı.

“Yaptırımlar dönüm noktası niteliğinde”

İngiltere’nin aldığı yaptırım kararı ile ilgili açıklama yapan İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly şu ifadeleri kullandı:

“Bugünkü dönüm noktası niteliğindeki yaptırımlar, Rusya’nın cephaneliğini daha da azaltacak ve Putin’in şu anda zor durumda olan savunma sanayisini destekleyen tedarik zincirlerindeki ağı kapatacak.

Rusya’nın askeri makinesini ayakta tutanların saklanacak hiçbir yeri yok.

Birleşik Krallık, G7 ortaklarımızın yanı sıra, üçüncü tarafları da defalarca kez Rusya’nın saldırganlığına maddi destek sağlamayı derhal durdurmaya, aksi halde ağır bedellerle karşılaşacakları konusunda uyardı.”

- Advertisment -