Ana SayfaHaberlerİngiltere’yi karantinaya ikna eden profesörden itiraf: “Evet tahminim yanlış çıktı. Covid ile...

İngiltere’yi karantinaya ikna eden profesörden itiraf: “Evet tahminim yanlış çıktı. Covid ile yaşamayı öğreneceğiz”

“Böyle giderse 500 bin kişi ölebilir” dediği raporunu basına sızdırarak Başbakan Boris Johnson’ın sürü bağışıklığı stratejisinden vazgeçmesini sağlayan “Prof. Sokağa Çıkma Yasağı” lakaplı epidemiyolog Neil Ferguson, şiddetle karşı çıktığı normalleşme adımlarıyla vakaların artacağı tahminin yanlış çıktığını kabul etti: “Yeniden bir sokağa çıkma yasağına gerek kalmayacak. Koronavirüs salgını kriz önlemleri yerine aşılama yoluyla yaşadığımız ve yönettiğimiz bir şey olmaya hızlıca geçiş yapacak.”

Koronavirüs salgının ilk aylarında “sürü bağışıklığı” stratejisini uygulayan ve sokağa çıkma yasağı ilan etmeyen Boris Johnson’a tepkiler artarken, İngilizler bir sabah Guardian gazetesine sızdırılmış bir Sağlık Bakanlığı raporuyla karşılaştılar.

İngiliz Kamu Sağlığı Birimi (PHE) tarafından hazırlanan çalışmaya göre sürü bağışıklığında ısrar edilirse 7.9 milyon İngiliz hastaneye yatacak, 500 bin kişi de hayatını kaybedecekti.

Bu kıyamet senaryosu, kamuoyu kadar Başbakan Boris Johnson’ı da korkuttu ve İngiliz hükümeti sürü bağışıklığı stratejisinden vazgeçerek, sokağa çıkma yasağı ilan etti.

Bu raporu hazırlayan ve basına sızdıran kişi  Londra merkezli Imperial College’da salgın bilim alanında uzman öğretim üyesi olan Prof. Dr. Neil Ferguson’du.

Boris Johnson, Prof. Ferguson’u Bilim Kurulu üyeliğine seçti. Koronavirüsle mücadelede sert önlemler yanlısı profesörün adı “Prof. Sokağa Çıkma Yasağı”na çıktı.

Sokağa çıkma yasağı sırasında sevgilisiyle iki kez buluştuğu ortaya çıkınca özür dileyerek Bilim Kurulu’ndan istifa etti.

İngiltere’de Başbakan Boris Johnson’ı koronavirüsle mücadelede “sürü bağışıklığı” stratejisinden vazgeçiren bilim insanı olarak tanınan Prof. Dr. Neil Ferguson, yaz başında İngiltere’de aşıyla birlikte normalleşme adımlarına da karşı çıkmış ve virüsle mücadele için karantina önlem ve kısıtlamalarının devam etmesi gerektiğini savunmuştu.

BBC’ye konuşan Prof. Ferguson, normalleşme adımlarıyla günlük enfeksiyon sayısının 100.000 gibi rekor seviyelere ulaşacağını ve kısıtlamalar gevşetildikten sonra bu sayının 200.000’e ulaşmasının “neredeyse kaçınılmaz” olduğunu söylemişti.

Ama normalleşme adımlarından sonra vaka sayıları Prof. Ferguson’ın dediği rakamlara ulaşmadı, İngiltere’deki günlük vaka sayısı en fazla 30 bini gördü.

Prof. Ferguson, önceki gün Times gazetesine verdiği röportajda yanıldığını itiraf etti.

Profesör, yanlış tahminin suçlusu olarak futbolu gösterdi. Profesör Ferguson’a göre Euro 2020 için bir araya gelen insanlar vakalarda ani ve şişirme bir artışa sebep oldu ve turnuva sona erdikten sonra da vaka sayısı birden inip dengelendi.

Ferguson açıklamasında, “Salgını tamamen göz ardı etmemek gerek, ancak şu ana kadar yaptığımız türden yeni bir sokağa çıkma yasağına ve hatta sosyal mesafe önlemlerine ihtiyacımız olması pek olası değil” dedi.

“Yeniden bir sokağa çıkma yasağı ya da kısıtlamaya gerek kalmayacak”

Adının “Prof. Sokağa Çıkma Yasağı” yerine “Prof. Özgürlük” olmasını da tercih etmediğini söyleyen Ferguson’a göre koronavirüs salgını “Kriz önlemleri yerine aşılama yoluyla yaşadığımız ve yönettiğimiz bir şey olmaya bir kaç ay içinde hızlıca geçiş yapacak.”

Yani Ferguson’a göre şimdiye kadar uygulandığı şekilde bir sokağa çıkma yasağı ya da kısıtlamanın uygulanmasına artık gerek yok, eğer virüs yeniden şekil değiştirip hayatımızı mahvetmezse.

Fakat Neil Ferguson, röportajda da “meşhur” uyarılarına devam etti:

“Nüfusta çok büyük miktarda bağışıklığa sahip olduğumuz bir aşamadayız, ancak virüs hiç olmadığı kadar bulaşıcı, bu yüzden bu karmaşık değiş tokuşumuz var.  Temasları artırırsak, vaka sayılarını tekrar artırmaya başladığımız başka bir noktaya ulaşabiliriz.”

İngiltere’de vaka sayıları düşüyor

Cuma günü yayınlanan koronavirüs verileri, Birleşik Krallık’ta son dönemde hızlanan vaka sayısı artışının yavaşladığını gösterdi. Ulusal İstatistik Ofisi, haftalık enfeksiyon seviyelerinden yola çıkarak vaka oranlarının, Kuzey İrlanda’da olmasa da, İngiltere, İskoçya ve Galler’de düştüğünü ve düşüşlerin en çok genç yaş gruplarında gözlendiğini açıkladı.

Kaynak: https://www.thetimes.co.uk/article/33be3974-f6d6-11eb-a2a3-afea84050239?shareToken=0b3e0d4c76b03aae019921051cc3b3ef

- Advertisment -