Ana SayfaHaberlerSuudi sınır muhafızları yüzlerce Etiyopyalı göçmeni öldürdü: “Göçmenlere nerenden vurulmak istersin diye...

Suudi sınır muhafızları yüzlerce Etiyopyalı göçmeni öldürdü: “Göçmenlere nerenden vurulmak istersin diye soruyorlar”

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), videolar, uydu görüntüleri eşliğinde Suudi sınır muhafızlarının Yemen sınırından geçmeye çalışan Etiyopyalı göçmenleri nasıl vurduğunu belgeledi. Rapora göre geçen yıldan bu yana yüzlerce göçmen sınırda vuruldu. Suudi sınır muhafızları, Etiyopyalılara "vücutlarının hangi uzuvlarından vurulmayı tercih edeceklerini" sordu. HRW: “Suudiler imajlarını iyileştirmek için futbol ve büyük eğlenceler için milyarlar harcayarak, dikkatleri bu korkunç suçlardan saptırmamalıdır”

HRW’nin raporunda, Yemen’den Suudi Arabistan’a geçmeye çalışan 38 Etiyopyalı göçmenle yapılan görüşmeler, yanı sıra uydu görüntüleri ve sosyal medyada yayınlanan “veya diğer kaynaklardan toplanan” video ve fotoğraflar yer aldı.

Rapora göre havan topu mermileriyle yapılan saldırılar da dahil olmak üzere 28 kez göçmen grubu üzerine ateş açıldı.

 
Hayatta kalan göçmenler, yakın mesafeden saldırıları da anlattı.

Suudi sınır muhafızları, Etiyopyalılar’a “vücutlarının hangi uzuvlarından vurulmayı tercih edeceklerini” sormuş.

HRW, Riyad’a göçmen ve sığınmacılara karşı ölümcül güç kullanma politikasını “derhal ve acilen iptal etmesi” çağrısında bulundu ve BM’yi iddia edilen cinayetleri soruşturmaya çağırdı.


HRW araştırmacısı Nadia Hardman “Suudi yetkililer bu uzak sınır bölgesinde dünyanın geri kalanının gözleri önünde yüzlerce göçmen ve sığınmacıyı öldürüyor. Suudi imajını iyileştirmek için profesyonel golf, futbol kulüpleri ve büyük eğlence etkinliklerini satın almak için milyarlar harcayarak, dikkatleri bu korkunç suçlardan saptırmamalıdır” dedi.

New York merkezli HRW, yaklaşık 10 yıldır Suudi Arabistan ve Yemen’deki Etiyopyalı göçmenlere yönelik ihlalleri belgelediğini, ancak son cinayetlerin “yaygın ve sistematik” göründüğünü ve insanlığa karşı suç anlamına gelebileceğini kaydetti.

Geçen yıl BM uzmanları, 2022’nin ilk 4 ayında Suudi Arabistan’ın güneyinde ve Yemen’in kuzeyinde “Suudi Arabistan güvenlik güçleri tarafından sınır ötesi topçu bombardımanı ve hafif silah ateşinin yaklaşık 430 göçmeni öldürdüğüne dair endişe verici iddialar olduğunu” bildirmişti.

Riyad’ın hemen yorum yapmadığı iddialar, Afrika Boynuzu’ndan Suudi Arabistan’a uzanan ve yüz binlerce Etiyopyalının yaşadığı ve çalıştığı tehlikeli “Doğu Rotası” boyunca ihlallerin önemli ölçüde arttığına işaret ediyor.

Suudi yetkililer AFP’nin rapora ilişkin yorum talebine yanıt vermezken, HRW raporunda Suudi içişleri ve savunma bakanlıklarına, insan hakları komisyonuna ve Yemen’in kuzeyini kontrol eden Huti isyancılarına gönderdiği mektuplara yanıt gelmediği belirtildi.

Suudi yetkililer 2015 yılında, Yemen’in başkenti Sana’yı bir önceki yıl uluslararası tanınırlığa sahip hükümetten ele geçiren Hutileri devirmek için bir koalisyonu harekete geçirmişti.

HRW tarafından açıklanan ihlallerin çoğunun, Nisan 2022’de yürürlüğe giren ve geçtiğimiz Ekim ayında resmen sona ermesine rağmen büyük ölçüde devam eden ateşkes sırasında meydana gelmiş olabileceğine işaret etti.

- Advertisment -