Ana SayfaHaberlerDünyaIrak, tahkimdeki davayı kazandı: Türkiye, Bağdat’tan izinsiz Kürdistan petrolünü ithal edemeyecek

Irak, tahkimdeki davayı kazandı: Türkiye, Bağdat’tan izinsiz Kürdistan petrolünü ithal edemeyecek

Irak, Türkiye aleyhine Uluslararası Tahkim Mahkemesi’nde açtığı davayı kazandı. Karara göre Türkiye, Bağdat'ın izni olmadan Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nden (IKYB) petrol ithal edemeyecek. Karar üzerine IKYB yönetimi ve Kerkük’ten petrol ihracatı durduruldu. 


Reuters haber ajansına konuşan Iraklı bir petrol yetkilisi, Irak’ın, Türkiye’ye karşı açtığı uzun zamandır süren tahkim davasını kazanmasının ardından Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nden ve kuzey Kerkük’ten ham petrol ihracatını durdurduğunu duyurdu.

Iraklı yetkili ajansa yaptığı açıklamada Türkiye’nin Uluslararası Tahkim Mahkemesi’nin kararına uyacağı konusunda Irak’ı bilgilendirdiğini de söyledi.

Irak Petrol Bakanlığı yetkilileri, “Uluslararası Tahkim Mahkemesi’nin nihai kararının perşembe günü Irak’a resmi olarak bildirildiğini ve kararın Irak’ın lehine” olduğunu belirtti. IKBY ve Kerkük sahalarından günlük 450 bin varil ham petrol ihracatının cumartesi günü Türkiye’ye durdurulduğunu belirten yetkililer,”Petrol bakanlığından bir heyet, tahkim kararı doğrultusunda Irak’ın kuzeyindeki ham petrolün ihracatı için yeni bir mekanizma üzerinde anlaşmaya varmak üzere enerji yetkilileriyle görüşmek üzere yakında Türkiye’ye gidecek” dedi.

- Advertisment -