Ana SayfaDış Haberİran yönetiminden Mahsa Amini yıldönümü adımı: Başörtüsü zorunluluğunu katılaştıran yasa Meclis’ten geçti

İran yönetiminden Mahsa Amini yıldönümü adımı: Başörtüsü zorunluluğunu katılaştıran yasa Meclis’ten geçti

Giyim-kuşam düzenlemelerine ilişkin hükümler içeren bu yasa, üç yıllık bir deneme süresinden geçecek. Kuralları ihlal edenler ise 10 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabiliyor. Şu anda kuralları ihlal edenlere 10 günden iki aya kadar hapis veya 50.000 ila 500.000 İran riyali (32 ila 321 Türk lirası) arasında değişen para cezaları uygulanıyor. Yasa "uygunsuz" örtünmeyi ve giyinmeyi teşvik etmek için yabancı medya ve hükümetlerle işbirliği yapanları da hedef alıyor. Bu suçun da on yıla kadar hapis cezası bulunuyor. Tasarıdaki kısıtlamalar, müstehcen bir şekilde tasvir edilmesi yasak olan mankenleri ve oyuncakları da kapsıyor.

Bu hamle, kıyafet kurallarına uymadığı iddiasıyla alındığı gözaltında ölen 22 yaşındaki İranlı Kürt kadın Mahsa Amini’nin ölümünün yol açtığı protestoların birinci yıl dönümünden birkaç gün sonra geldi.  

Giyim-kuşam düzenlemelerine ilişkin hükümler içeren bu yasa, üç yıllık bir deneme süresinden geçecek. Kuralları ihlal edenler ise 10 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabiliyor.

Söz konusu tasarı, kamusal alanda başörtüsü takmayan kadınları ve göğsünün altını veya ayak bileklerinin üstünü kapatmayan kıyafetler giyen erkekleri hedef alıyor. Bir kişi bu suçları tekrarladıkça uygulanan para cezası da her seferinde artıyor.

Ancak tasarının onaylanması için öncelikle İran’daki yasama konularını denetlemekten sorumlu olan Anayasa Koruma Konseyi’nden geçmesi gerekiyor.

Yasa “uygunsuz” örtünmeyi ve giyinmeyi teşvik etmek için yabancı medya ve hükümetlerle işbirliği yapanları da hedef alıyor. Bu suçun da on yıla kadar hapis cezası bulunuyor.

Benzer şekilde, başörtüsüyle alay etmekten veya hakaret etmekten suçlu bulunanlar, para cezasıyla ve iki yıla kadar seyahat yasağıyla karşı karşıya kalacak.

 Tasarıdaki kısıtlamalar, müstehcen bir şekilde tasvir edilmesi yasak olan mankenleri ve oyuncakları da kapsıyor.

Her ne kadar İran’da 1983’ten bu beri kadınların başörtüsü takması zorunlu olsa da, bu yeni yasa, mevcut İslami ceza kanununa kıyasla para cezalarını önemli ölçüde artırıyor.

Şu anda kuralları ihlal edenlere 10 günden iki aya kadar hapis veya 50.000 ila 500.000 İran riyali (32  ila 321 Türk lirası) arasında değişen para cezaları uygulanıyor.

Yeni yasaya göre, başörtüsü zorunluluğunu uygulamayan işletme sahipleri, üç aylık kârlarına eşdeğer para cezasının yanı sıra iki yıla kadar seyahat yasağıyla karşı karşıya kalabilecek.

Tasarıdaki kısıtlamalar, müstehcen bir şekilde tasvir edilmesi yasak olan mankenleri ve oyuncakları da kapsıyor.

- Advertisment -