Ana SayfaHaberlerDünyaİran’da eski cumhurbaşkanının kızı tutuklandı: “Başörtüsünün Şah döneminde yasaklanmasına karşı çıktım, şimdi...

İran’da eski cumhurbaşkanının kızı tutuklandı: “Başörtüsünün Şah döneminde yasaklanmasına karşı çıktım, şimdi mecburi olmasına da karşıyım”

İran’da Mahsa Amini’nin yaşamını yitirmesinin ardından başlayan protestolar devam ederken, eski Cumhurbaşkanı Ali Ekber Haşimi Rafsancani’nin, ülke yönetimine karşı eleştirileri ile bilinen kızı Faize Haşimi, eylemlere destek verdiği gerekçesiyle tutuklandı. Rafsancani, daha önce, "Başörtüsünün Şah döneminde yasaklanmasına karşı çıktığım gibi şu anda mecburi olmasına da karşıyım" demişti.

İran’ın eski Cumhurbaşkanı Ali Ekber Haşimi Rafsancani’nin kızı Faize Haşimi, Mahsa Amini’nin ölümünden sonra 17 Eylül’de, “Clubhouse” adlı sosyal medya platformunda yaptığı bir konuşmada, “İran’ın mahkûmlara muamelesinin İsrail’den daha kötü olduğunu” söylemişti. Haşimi, 27 Eylül’de de, Mahsa Amini’nin ölümü ile başlayan protestolarda “göstericileri kışkırttığı” gerekçesiyle başkent Tahran’da gözaltına alınmıştı.

Suç: ‘Kamu düzenini bozmak’

İran devlet televizyonunun haberine göre, Tahran’da basın toplantısı düzenleyen Yargı Erki Sözcüsü Mesud Setayeşi, Haşimi’nin ‘kamu düzenini bozmak’, ‘göstericileri kışkırtmak’ ve ‘rejime karşı propaganda faaliyetleri’ suçlamaları ile tutuklandığını söyledi.

Daha önce de ceza almış

Setayeşi, “Şu an için bu kişi geçici tutuklama emriyle tutuklu durumda” dedi. Haşimi’nin dosyasının savcılıkta olduğunu ve mahkemeye sevk edileceğini söyleyen Setayeşi, Haşimi’nin daha önce “rejime karşı propaganda” suçundan yargılandığı davada 15 ay hapis cezası aldığını da aktardı.

Başörtüsü yasağına karşı çıkmıştı

Ülke yönetimine karşı eleştirileriyle gündeme gelen Rafsancani, ülkede 2009’daki tartışmalı cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra çıkan olaylarda “ülke güvenliğine karşı eylemlerde bulunduğu” gerekçesiyle bir süre tutuklu kalmıştı. Haşimi, 2017’de Zencan Üniversitesinde düzenlenen bir konferansta yaptığı konuşmada, “Başörtüsünün Şah döneminde yasaklanmasına karşı çıktığım gibi şu anda mecburi olmasına da karşıyım” ifadelerini kullanmıştı. Rafsancani, Ocak 2021’de yaptığı konuşmada ise ABD’nin İran’a yönelik baskılarını desteklediğini açıklamış, Devrim Muhafızları Ordusunun ABD’nin yaptırım listesinde kalması gerektiğini söylemişti. (Halktv)

- Advertisment -