Ana SayfaHaberlerİran’dan Erbil’e balistik füzeler: ABD Konsolosluğu’nun çevresine düştü, K24 televizyonu hasar aldı

İran’dan Erbil’e balistik füzeler: ABD Konsolosluğu’nun çevresine düştü, K24 televizyonu hasar aldı

İran’dan IKBY’nin başkenti Erbil’e gece saatlerinde balistik füzeler atıldı. Füzeler, ABD’nin yeni konsolosluk binası ve çevresindeki yerleşim bölgelerini hedef aldı. Olayda can kaybı yaşanmazken bir sivil yaralandı. Kürdistan24 televizyonunun binası saldırıda hasar gördü. İran Devrim Muhafızları saldırıyı üstlendi, İran kaynakları “Hedef gizli İsrail üsleriydi” dedi, ABD saldırıyı kınadı. Barzani, Sadr ile görüşerek ortak bir komisyon kurulmasına karar verildiğini duyurdu. Irak Dışişleri Bakanlığı, İran’ın Bağdat Büyükelçisi İreç Mescidi’yi bakanlığa çağırarak nota verdi.

İran’dan Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin başkenti Erbil’e balistik füzelerle bir saldırı gerçekleştirildi. Saldırının, ABD konsolosluğunun yeni binasını ve komşu yerleşim bölgesini hedef aldığı açıklandı. Olayda hayatını kaybeden olmadı.

IKBY İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada saldırının 13 Mart (bugün) Pazar gece 01.00’da meydana geldiği belirtildi. Açıklamada saldırı sonucunda bir sivilin yaralandığı ve maddi hasar meydana geldiği duyuruldu.

Füze saldırısında Erbil’deki Kürdistan24 binası ve stüdyosu da hasar gördü.

Reuters haberine göre Irak merkezli bir İran devlet televizyonu muhabiri, füzelerin “gizli İsrail üslerini” hedef aldığını söyledi.

İran Devrim Muhafızları üstlendi

İran’ın resmi haber ajansı IRNA’da yer alan habere göre İran Devrim Muhafızları Ordusu, başkent Erbil’e 12 balistik füzeyle düzenlenen saldırıyı üstlendi

ABD: Çirkin bir saldırı

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, olayı “çirkin bir saldırı” olarak nitelendirdi.

IKBY Başkanı Mesud Barzani, saldırının ardından bugün Iraklı Şii Sadr Hareketi’nin lideri Mukteda es-Sadr ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Erbil’e yönelik füze saldırısının ele alındığı görüşmede taraflar, saldırısının soruşturulması ve gerçeklerin açığa çıkarılması için bir komisyon kurulması konusunda mutabık kaldı.

İran tarafından füze saldırısı en son Ocak 2020’de gerçekleşmişti

Erbil’in uluslararası havaalanı kompleksinde konuşlu ABD kuvvetleri geçmişte, ABD’li yetkililerin İran bağlantılı milis gruplarını suçladığı roket ve insansız hava araçları saldırılarına maruz kalmış, ancak bir süredir böyle bir saldırı gerçekleşmemişti.

En son saldırı ABD’nin İranlı komutan Kasım Süleymani’yi öldürmesine misilleme olarak Ocak 2020’de meydana gelmişti.

Irak Dışişleri nota verdi

Irak Dışişleri Bakanlığı, İran’ın Bağdat Büyükelçisi İreç Mescidi’yi bakanlığa çağırarak, Erbil saldırısından dolayı nota verdi.

- Advertisment -