Ana SayfaHaberlerDünyaİranlı kadınlardan başörtü zorunluluğu protestosu: #No2Hijab

İranlı kadınlardan başörtü zorunluluğu protestosu: #No2Hijab

İranlı kadınlar, Ulusal Tesettür ve İffet Günü olan 12 Temmuz’dan bu yana ülke çapında sert bir şekilde uygulanan başörtü zorunluluğuna karşı sivil itaatsizlik eylemleri gerçekleştiriyor. İranlı kadınlar, cezaları göze alarak kamusal alanlarda başörtüsünü çıkartıyor, diğer kadınları bu zorunluluğa karşı çıkmak için teşvik ediyor ve protesto videolarını sosyal medya aracılığıyla paylaşıyor. Çoğu videoda kadınlar yüzlerini ve kimliklerini saklamıyor, Devrim Muhafızlarına ihbar edilme riskini göze alıyor.

İran’da rejim her 12 Temmuz’u Ulusal Tesettür ve İffet Günü olarak kutluyor. Fakat bu 12 Temmuz’da İranlı kadınlar başörtü zorunluluğuna karşı ülke çapında koordineli bir sivil itaatsizlik eylemi düzenledi. Eylem kapsamında kadınlar kamusal alanda, marketlerde, toplu taşımada başörtülerini çıkardı ve bu anları videoya kaydederek sosyal medyada paylaştı. Birçok kadın kimliğini ve yüzünü gizlemedi, kendilerini uyaran ve Devrim Muhafızlarına ihbar edeceğini söyleyen kişilerle tartıştı. Kadınlar çektikleri videoları “No2Hijab” “Tesettüre Hayır” etiketiyle sosyal medyadan paylaştı, diğer kadınları da eyleme katılmak için teşvik etti.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Temmuz başında başörtü zorunluluğuna uymayan kadınların bankalara, toplu taşıma araçlarına ve hükümet binalarına alınmayacağını ilan etmiş, kurala uymayan kadınlara karşı mevcut para ve hapis cezalarının sert bir şekilde uygulanacağını duyurmuştu.

Reisi’nin bu açıklamaları sivil itaatsizlik eylemlerinin daha da genişlemesi sonucunu doğurdu. Ülke çapında çok sayıda kadın cezaları ve kendilerini ihbar etmekle tehdit eden muhbirlerin tehditlerini göze alarak eylemlere katıldı, başörtülerini kamusal alanda çıkararak bu anları sosyal medyadan paylaştı.

https://streamable.com/ltflj8
- Advertisment -