Ana SayfaHaberlerİranlı muhalif din adamlarından Salman Rüşti bildirisi: “Suikastlere izin veren bir İslam...

İranlı muhalif din adamlarından Salman Rüşti bildirisi: “Suikastlere izin veren bir İslam anlayışını reddediyoruz”

Rejim tarafından baskı gören, tutuklanan ve sürgünde yaşamak zorunda bırakıldıklarını belirten 14 muhalif İranlı din adamı, 12 Ağustos tarihli Salman Rüşti saldırısını kınadı ve saldırıyı bir terör eylemi olarak tanımladı.

Din adamları, “Suikastlere izin veren bir İslam anlayışını reddediyoruz” dedi ve şöyle devam etti: “İslam’ın aşırı, kindar ve kadın düşmanı yorumu, Müslümanların çoğunluğunun geleneksel din anlayışından temel olarak farklıdır. Zorbaların silahı olan bu şiddet ve yok edici İslam anlayışı devlet kurumları ile donanmıştır ve geleneksel Müslümanlarla modern dini düşünürlerin yorumlarına zıttır. İslam âlimlerinin büyük çoğunluğu akılcı kurallara, Kuran ayetlerine ve sahih İslami geleneklere dayanarak böylesine karışık ve kirli bir İslam imajını amansız ve kararlı bir şekilde reddetmektedir. Bugün terör mağdurlarının yanında duruyor ve teröre izin veren İslam anlayışına inanmadığımızı haykırıyoruz.”

Din adamları ayrıca İran rejimini de eleştirdi: “Onlarca yıldır diktatörler tarafından hapsedildik ve bu tür pozisyonları aldığımız için sürgüne uğradık. İran’da din kurumunun ve hükümetin birbirinden ayrılacağı ve hiçbir hükümetin özgürlüğü bastırmak, muhalifleri ortadan kaldırmak ve iktidarda kalmak için (din kurumu dahil) herhangi bir araç kullanmayacağı günleri arzuluyoruz.”

Bildiriyi imzalayan din adamlarının listesi şöyle:

Hassan Yousefi Ashkuri

Mohammad Javad Akbarin

Mohammad Burqai

Reza Beheshti Moez

Soroush Tanner

Alireza Rajaei

Reza Alijani

Ahmad Alavi

Hossein Kamali

Rahman Livani

Abdullah Naseri

Dariush Mohammadpour

Mahdi Mozg

Yasser Mirdamadi.

- Advertisment -