Ana SayfaHaberlerDünyaIŞİD’li ailelerin kaldığı 70 bin kişilik Hol Kampı’nda tasfiye sancısı… En tedirgin...

IŞİD’li ailelerin kaldığı 70 bin kişilik Hol Kampı’nda tasfiye sancısı… En tedirgin ülke Irak

Rojava yönetiminin 50 ülkeden IŞİD ailelerinin kaldığı Hol Kampı’nı boşaltacağını açıklayıp ülkelerin kamptaki vatandaşları geri alması çağrısında bulunması Irak’ta büyük tedirginlik yarattı. Çünkü kamp Irak’a sadece 13 km mesafede ve kampta yaklaşık 30 bin Iraklı bulunuyor.

Irak Ulusal Güvenlik Konseyi danışmalarından Said Ceyaşi, Rojava’da IŞİD’li ailelerin tutulduğu Hol Kampı’nın Irak’ın ulusal güvenliği için büyük bir tehdit olduğunu söyledi.

Rûdaw’dan Hewraz Gulpi’ye konuşan Ceyaşi, Rojava’nın Haseke kentinde bulunan IŞİD’li ailelerin kaldığı Hol Kampı’nın Irak topraklarına sadece 13 km uzaklıkta olduğunu ve Irak hükümeti olarak kampı ulusal güvenliklerine yönelik büyük bir tehdit olarak gördüklerini kaydetti.

Rojava yönetimi 50 ülkeden IŞİD ailelerinin kaldığı kampı boşaltacağını bu nedenle ülkelerin kamptaki vatandaşları geri alması çağrısında bulunmuşu.

Yedi ülkenin kampa yardım desteklerini sonlandırdığını dile getiren Said Ceyaşi kampın boşaltılacağını doğrulayarak, Hol Kampı’nda 19 binin 18 yaşın altında 8 bin aile olmak üzere toplam 30 bin Iraklının olduğunu sözlerine ekledi.

Kampın boşaltılması için Irak’ın da aralarında yer aldığı BM bünyesinde 38 ülke ve 11 uluslararası kuruluşun katılımıyla bir komite oluşturulduğunu hatırlatan Said Ceyaşi, “Bu çalışmalar doğrultusunda bugüne kadar Hol Kampı’ndaki Iraklı aileler 7 konvoy halinde ülkelerine getirildi. Irak toplam 550 aileyi geri aldı” ifadelerini kullandı.

Ailelerin rehabilitasyona tâbi tutulduktan sonra kayıtlı oldukları kentlerde entegrasyonlarının sağlandığını kaydeden Ceyaşi şöyle devam etti:

“Irak bu ailelerin geri alınması konusunda büyük bir sorumluluk almıştır. Uluslararası toplumun da bu konuda sorumlu yaklaşması gerekir. Irak Nisan 2022’de uluslararası bir konferansta kampın boşaltılması yönünde alınan karara uydu. Kararın ardından Fransa, Almanya, Avustralya, Kanada, Kosova ve Kazakistan’ın da bulunduğu yedi ülke Hol Kampı’na insani yardımları kesti. Irak uluslararası topluma kampın sağlıklı bir şekilde tahliye edilmesi yönünde baskılarını sürdürüyor.”

Ceyaşi kampın tahliye edilmesi için Irak’ın tek başına sorumluluk üstlenmesinin yeterli olmayacağına dikkat çekerek, “vatandaşlarını geri almak uluslararası toplumun ve ülkelerin görevidir” dedi.

Hol Kampı’ndaki Iraklı aileler Ninova Vilayeti’ndeki Cada’ya naklediliyor. IŞİD’li kadınları ile çocukların kaldığı kampta 70 binden fazla insanın kaldığı tahmin ediliyor.

- Advertisment -