Ana SayfaHaberlerİSKİ Genel Müdürü: "Yakın gelecekte İstanbul'da bir su krizi görünmüyor”

İSKİ Genel Müdürü: “Yakın gelecekte İstanbul’da bir su krizi görünmüyor”

Kurak bir yaz geçiren ve barajlardaki doluluk oranı düşen İstanbul’da İSKİ Genel Müdürü Şafak Başa ufukta İstanbul’da bir su krizi görünmediğini söyledi: “Sadece İstanbul'daki barajların doluluk oranlarına bakarak kalan suyu hesaplamak yanlış. Melen'den Istırancalar'a regülatörler ve borularla İstanbul'a su geliyor. İstanbul suyunun yüzde 70'i barajların dışındaki bu alanlardan karşılanıyor. Melen Barajı'nin bitmesi şart. Melen biterse iki yıl tek damla su düşmese bile İstanbul susuz kalmayacak."

İSKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa, T24’ten Murat Sabuncu’ya konuştu:

“Yakın gelecekte İstanbul’da bir su krizi görünmüyor. Ancak 26.5 milyar dolarlık yeni yatırım ihtiyacı var.”

“Sadece İstanbul’daki barajların doluluk oranlarına bakarak kalan suyu hesaplamak yanlış. Melen’den Istırancalar’a regülatörler ve borularla İstanbul’a su geliyor. İstanbul suyunun yüzde 70’i barajların dışındaki bu alanlardan karşılanıyor. Melen Barajı’nin bitmesi şart. Melen biterse iki yıl tek damla su düşmese bile İstanbul susuz kalmayacak. Avrupa yakası suya erişim konusunda daha riskli.”

“Kanal İstanbul yapılırsa hem mevcut su havzaları, isale hatları riske girecek hem de suya ulaşım zorlaşacak.”

“Yağmur sularının uzaklaştırılması konusunda yetki karmaşası var. İSKİ bir yandan toprağın altına büyük yağmur suyu tasfiye kanalları açarken öte yandan yağmur suyu hattının fazlalaşması için çalışıyor.”

“Deprem konusunda şehri susuz bırakmamak için çaba var.”

- Advertisment -