Ana SayfaHaberlerDünyaİspanya-Fas sınırında katliam: En Az 31 Afrikalı mülteci hayatını kaybetti

İspanya-Fas sınırında katliam: En Az 31 Afrikalı mülteci hayatını kaybetti

Fas’ta bulunan 20 kilometre karelik İspanya toprağı Melilla’ya girip AB’den sığınma talebinde bulunmak isteyen 2000 Afrikalı mülteciye İspanya ve Fas polisi ateş açarak müdahale etti. Yaşanan izdihamda en az 31 mülteci hayatını kaybetti. İspanyol El Pais gazetesine konuşan mültecilerden biri, yaşanan katliamdan günler önce Fas polisinin, mültecilerin kaldığı kampları basarak yiyeceklere ve buldukları nakit paralara zorla el koyduğunu, mültecilere şiddet uygulayarak onları travmatize ettiğini belirtti.

25 Haziran 2022 günü sabah saatlerinde Fas’ta bulunan İspanya toprağı Melilla bölgesine girmek isteyen 2000 Afrikalı mülteci sınırı koruyan dikenli telleri zorladı. 500 mülteci kesici aletlerle ve sopalarla telleri kesip sınırı geçti.

Fas ve İspanya güvenlik güçleri mültecilere müdahale etti ve havaya ateş açtı. Müdahale sırasında çıkan izdihamda en az 31 mülteci hayatını kaybetti. Toplamda 140 güvenlik gücü ve 76 mülteci de yaralandı. İspanya Başbakanı ve Sosyalist Parti lideri Pedro Sanchez, güvenlik güçlerini tebrik etti ve sınırda yaşananları bir “saldırı” olarak tanımlayarak sorumlusunun insan kaçakçısı mafya çeteleri olduğunu belirtti. Sanchez aynı zamanda iş birliğinden dolayı Faslı yetkililere teşekkür etti. Fas’taki insan hakları örgütü AMDH Nador yaşanan olayı kınadı ve güvenlik güçlerinin orantısız güç uyguladığını açıkladı.

Uluslararası Mülteci Organizasyonu ve BM Mülteci Yüksek Komiserliği de yaşanan olayı kınadı ve mülteci krizine kalıcı bir çözüm bulunması için çağrıda bulundu.

Fas polisinin yerde yatan yaralı mültecilere şiddet uygulamaya devam ettiği görüntüler sosyal medyada tepki çekti. İspanyol El Pais gazetesine konuşan mültecilerden biri, yaşanan katliamdan günler önce Fas polisinin mültecilerin kaldığı kampları basarak yiyeceklere ve buldukları nakit paralara zorla el koyduklarını, mültecilere şiddet uygulayarak travmatize ettiklerini belirtti. Fas polisinin olay anında da gaz fişeklerini havaya sıkmak yerine doğrudan mültecilerin üzerine sıkarak yaşanan izdihamı şiddetlendirdiği belirtiliyor.

- Advertisment -