Ana SayfaHaberlerDünyaİspanya lideri Pedro Sánchez: Temmuz ayına kadar Filistin devletini tanıyacağız

İspanya lideri Pedro Sánchez: Temmuz ayına kadar Filistin devletini tanıyacağız

Başbakan Pedro Sánchez Orta Doğu turu sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada, İspanya'nın temmuz ayına kadar Filistin devletini tanıyacağını söyledi.

Devlet haber ajansı EFE ile El Pais ve La Vanguardia gazeteleri, Sánchez’in Ürdün, Katar ve Suudi Arabistan ziyaretleri sırasında pazartesi geç saatlerde, Ürdün’ün başkenti Amman’da basın mensuplarına gayriresmî açıklamalarda bulunduğunu aktardı. Aktarılanlara göre Sánchez, çatışmadaki hadiselerin haziran başında yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde çözülmesini beklediğini söyledi ve Birleşmiş Milletler’de devam eden tartışmaları vurguladı. EFE’ye göre Sánchez, İspanya’nın temmuz ayına kadar Filistin devletini tanımasını beklediğini belirterek,  Avrupa Birliği içinde birçok üye ülkeyi aynı tutumu benimsemeye zorlayacak “büyük bir kitlenin” varlığına inandığını söyledi.

22 Mart’taki Avrupa Konseyi toplantısında Sánchez, İrlanda, Malta ve Slovenya liderleriyle, İsrail işgali altındaki Batı Şeria ve Gazze Şeridi’ndeki Filistinlilerin devletinin tanınmasına yönelik “ilk adımların atılması” hususunda anlaştığını  ve bahsi geçen tanımanın, geçen yıl başlayan mevcut dört yıllık yasama döneminde gerçekleşeceğini ifade etmişti. Buna cevaben, İsrail dört ülkeye planlarının, Gazze’de müzakere yoluyla çözüm bulma şansını azaltacak bir “terörizm ödülü” teşkil ettiğini söylemişti.

Arap devletleri ve AB, kasım ayında İspanya’da yapılan bir toplantıda, Filistin-İsrail anlaşmazlığının, iki devletli bir planla çözüleceği konusunda anlaşmıştı. 1988’den bu yana BM’ye üye 193 devletten 139’u Filistin devletini tanıdı.

- Advertisment -