Ana SayfaHaberlerİspanya’da Katalan ayrılıkçılara af tartışmaları şiddetleniyor

İspanya’da Katalan ayrılıkçılara af tartışmaları şiddetleniyor

Madrid'de polis, Başbakan Pedro Sanchez'in koalisyon kurmak için destekleri karlılığında ayrılıkçı Katalan liderlere af çıkarma planına tepki gösterenler Sosyalist Parti Genel Merkezi önünde toplandı.7,000 gösterici ile polis arasında çatışmalar meydana geldi. Çıkan olaylarda 30'u polis toplam 39 kişi yaralandı.

İspanya’da ayrılıkçı Katalan liderlere yönelik af planı sokakları karıştırdı. İspanya’nın başkenti Madrid’de polis, Başbakan Pedro Sanchez’in ayrılıkçı Katalan liderlere af çıkarma planına tepki göstererek iktidar partisinin genel merkezi önünde toplanan göstericilere göz yaşartıcı gaz ve copla müdahale etti.

Ayrılıkçı Katalan siyasetçilere af getirilmesi girişimine karşı binlerce kişi sokaklara döküldü. İktidardaki Sosyalist Parti’nin (PSOE) Madrid’deki genel merkezi önünde toplanan göstericiler, İspanya bayrakları taşıyarak “Sanchez hapse”, “Puigdemont hapse” sloganları attı. Polisin kalabalığa müdahale etmesiyle tansiyon yükseldi.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “PSOE genel merkezine saldırmak demokrasiye ve demokrasiye inanan herkese saldırmak demektir” ifadelerini kullandı. Başkent Madrid’de 18 Kasım Cumartesi günü af karşıtı bir gösteri daha yapılması planlanıyor.

Göstericiler ve polis arasındaki çatışmalar, Sosyalist Parti lideri Pedro Sánchez ve İçişleri Bakanı Fernando Grande-Marlaska’ya karşı ağır hakaretlerin duyulduğu videolarla gündeme geldi. Yetkililer, yaralananların çoğunun polis memuru olduğunu ve yedi kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Koalisyon ortağı olması beklenen Katalan partileri, Sosyalist Parti’nin hükümeti kurması durumunda 2017’deki bağımsızlık girişimi sırasında hapis cezasına çarptırılan kişilere af çıkarılmasını şart koştu. Sosyalist Parti lideri ve başbakan vekili Pedro Sánchez, Halk Partisi ve Vox’u parti binasının önündeki olayları kışkırtmakla suçladı.

Metroscopia’nın Eylül ayında yaptığı ankete göre İspanyolların %70’i karşıtı tutum sergilerken yalnızca %26’sı affı destekliyor. Geçtiğimiz ay Halk Partisi ve Vox’un affa karşı düzenlediği mitinglere yaklaşık 200.000 kişi katıldı.

Koalisyon hükümeti kurmaya çalışan Sanchez, 2017’de yasa dışı bir şekilde referandum düzenleyen eski Katalonya Özerk Hükümet Başkanı Carles Puigdemont ve referandumdaki rolleri nedeniyle hapis cezasına çarptırılan Katalan liderlere af çıkarılması yönündeki talebi kabul etmişti.

Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) ile anlaşan Sanchez, İspanya’da hakkında arama-yakalama emri bulunan ve şu anda Belçika’da yaşayan Carles Puigdemont’un partisi Katalonya için Birlik (Junts) partisiyle henüz anlaşmaya varamadı.

Parlamentonun onayı gereken söz konusu af planı, Sanchez’i hukukun üstünlüğünü tehlikeye atmakla suçlayan muhalif partiler tarafından eleştiriliyor. Muhalefet, daha önce affa karşı çıkan Sanchez’i iktidarda kalmak için her yolu denemekle suçluyor.

- Advertisment -