Ana SayfaHaberlerİspanya’da tanıdık tartışma: İktidar olmak için ‘bölücülere’ taviz mi verilecek?

İspanya’da tanıdık tartışma: İktidar olmak için ‘bölücülere’ taviz mi verilecek?

İspanya'da merkez sağın lideri Alberto Núñez Feijóo'nun hükümeti kurması için tanınan süre dün sona erdi. Şimdi hükümeti kurma yetkisi, merkez solun lideri ve başbakan vekili (aynı zamanda eski başbakan) Pedro Sánchez'de. Ancak Sánchez’in meclis çoğunluğuna ulaşmak için Bask ve Katalan ayrılıkçılarının desteğine ihtiyacı olacak. 2017’de Katolonya’nın bağımsızlığını ilan ettikten sonra tutuklanmamak için ülkeden ayrılan Puigdemont, Sánchez'e destek vermek için yüzlerce kişiye af çıkarılmasını şart koşuyor. Sánchez'in müttefiki Sumar lideri Yolanda Díaz'ı Puigdemont'la görüşmek için Brüksel'e göndermesi ülkede tartışma yarattı.

Feijóo’nun liderliğindeki Halk Partisi’nin (Partido Popular, PP) 137 vekil çıkararak birinci olduğu Temmuz ayındaki seçimlerde hiçbir parti, 350 sandalyeli mecliste çoğunluğunu elde edememişti.

Feijóo, aşırı sağdaki Vox partisinin desteğiyle bile 176 sandalyelik meclis çoğunluğuna ulaşamıyordu. Ancak buna rağmen Kral Felipe’nin onayıyla mecliste bir güvenoyu oturumu gerçekleştirdi.

Hükümet kurma girişimi, birinci oturumda 178’e karşı 172 , ikinci oturumda ise bir boş oy ile 177’ye karşı 172’ye oyla reddedildi.

Bu durum hükümeti Sánchez’in kurmasının önünü açıyor. Ancak Sánchez’in hükümet kurabilmek için solcu Sumar ittifakının, Bask ve Katalan milliyetçilerinin ve Carles Puigdemont liderliğindeki Katalan ayrılıkçısı Junts partisinin desteğini alması gerekecek. 

Altı yıl önce Katalanların tek taraflı bağımsızlık girişimindeki rolünde ötürü tutuklanmamak için İspanya’dan kaçan Puigdemont, Sánchez’e destek vermek için kendisine ve bağımsızlık girişiminde yer alan diğer yüzlerce kişiye af çıkarılmasını şart koşuyor.

Sánchez’in af şartını reddetmeyip vekaleten başbakan yardımcılığı görevini üstlenen Sumar lideri Yolanda Díaz’ı Puigdemont’la görüşmesi için Brüksel’e göndermesi ülkede tartışma yarattı.

Perşembe günü, Junts ve Katalan Cumhuriyetçi Sol Partisi (ERC), “[bölgesel bağımsızlık konusunda] referandum yapılmasına yönelik koşulların oluşturmayacak” bir hükümeti desteklemeyeceklerini açıklayarak el yükseltti.

Sánchez’in liderliğindeki Sosyalist Parti (PSOE), bu tür bir referandumu desteklemeyeceklerini açıklamıştı.

Şu anda PSOE’nin Katalan teşkilatına başkanlık eden eski sağlık bakanı Salvador Illa, partisinin Junts’un ve ERC’nin taleplerine boyun eğmek yerine seçimleri yenileyebileceklerini belirtti.

Sánchez’in hükümet kurmak için Kasım sonuna kadar zamanı var. Başarısız olması halinde İspanya Ocak ayında dokuz yılda altıncı defa genel seçimler için sandık başına gidecek.

- Advertisment -