Ana SayfaHaberlerİspanya’da yeni cinsiyet değişikliği tasarısı: Çocuklar beyanla cinsiyet değiştirebilecek

İspanya’da yeni cinsiyet değişikliği tasarısı: Çocuklar beyanla cinsiyet değiştirebilecek

İspanya’da Bakanlar Kurulu tarafından kabul edilen yasa tasarısına göre, 16-18 yaş arasındaki çocuklar herhangi bir hormon tedavisine veya cinsiyet uyum ameliyatına tâbi kılınmadan beyanla nüfus kayıtlarındaki cinsiyetlerini değiştirebilecek. 14-16 yaş arasındaki çocuklar için aile izni, 12-14 yaş arasındaki çocuklar için mahkeme izni aranacak. 12 yaş altındaki çocuklar ise sadece isimlerini değiştirebilecek.

İspanya’da Bakanlar Kurulu, geniş kapsamlı bir LGBTİQ+ yasa tasarısını kabul etti ve tasarıyı en kısa zamanda parlamentoya taşıma kararı aldı. Buna göre 16-18 yaş arasındaki çocuklar herhangi bir hormon tedavisine veya cinsiyet uyum ameliyatına tâbi kılınmadan beyanla nüfus kayıtlarındaki cinsiyetlerini değiştirebilecek. 14-16 yaş arasındaki çocuklar için aile izni, 12-14 yaş arasındaki çocuklar için mahkeme izni aranacak. 12 yaş altındaki çocuklar ise sadece isimlerini değiştirebilecek.

Daha önce nüfus kayıtlarındaki cinsiyetin değiştirilmesi için çocukların iki sene boyunca hormon tedavisi görmesi veya cinsiyet uyumsuzluğuna sahip olduğuna dair tıbbi rapor ibraz etmesi zorunluydu. Tasarı bu zorunluluğu kaldırıyor.  

Yasa tasarısına göre, ayrıca okullarda cinsel kimlik üzerine çeşitlilik eğitimi verilecek, eşcinseller için dönüşüm tedavisi yasaklanacak, lezbiyen çiftlerin evlilik içinde çocuk sahibi olabilmesinin önündeki engeller kalkacak, homofobik nefret söylemlerine 150 bin Euro’ya varan para cezaları öngörülecek.

Parlamento’da yaşanacak tartışmalara göre nüfus kayıtlarına üçüncü bir cinsiyetin eklenmesi ve mülteci çocuklarına da kayıtlardaki cinsiyet bilgilerini değiştirebilme imkânı verilmesi gündeme gelebilir, fakat şimdilik İspanya hükümeti bu hükümlerin tasarıya eklenmesine karşı.

Tasarıya son şeklini İspanya Parlamentosu verecek.

- Advertisment -