Ana SayfaHaberlerDünyaİspanya’da yeni yasa: Açık rıza olmayan cinsel ilişki tecavüz sayılacak

İspanya’da yeni yasa: Açık rıza olmayan cinsel ilişki tecavüz sayılacak

İspanya’da kabul edilen yeni yasaya göre, bir cinsel ilişkinin tecavüz sayılmaması için açık ve net rıza koşulu aranacak. ‘Tecavüze uğrayanın sessiz kalması’, olayın tecavüz sayılmamasının gerekçesini oluşturmayacak.

İspanya’da 2016’da bir boğa festivalinde 18 yaşındaki bir kadının 5 erkeğin tecavüzüne uğradığı olayın yol açtığı infial ve tartışma ortamının ardından kabul edilen yeni yasaya göre, cinsel ilişkinin tecavüz sayılmaması için açık rıza aranacak, tecavüze uğrayanın bağırmayıp sessiz kalması ve benzeri durumlar rıza olarak değerlendirilmeyecek.

İspanya’da altı sene önce gerçekleşen olayın yargılama safhasında ilk derece mahkemesi tecavüze uğrayan kadının sessiz kalması ve bağırmaması nedeniyle tecavüz suçunun işlendiğine hükmetmemiş, karar üzerine kadın örgütleri geniş çaplı gösteriler düzenlemişti. Sonrasında karar üst derece mahkemesinden dönmüş ve suçlular 15 yıla kadar hapis cezası almıştı.

Kabul edilen yeni yasadan sonra açık rızanın belirtilmediği bütün cinsel ilişkiler tecavüz olarak değerlendirilecek. İspanya mahkemeleri artık kadının sessiz kalması nedeniyle tecavüz suçunun oluşmadığına hükmedemeyecek.

- Advertisment -