Ana SayfaDış Haberİspanyol Polisi: Aşırı sağcı siyasetçiye yapılan saldırıda İran devletinin parmağı olabilir

İspanyol Polisi: Aşırı sağcı siyasetçiye yapılan saldırıda İran devletinin parmağı olabilir

İspanya’da aşırı sağcı Vox partisinin kurucusu 78 yaşındaki Alejo Vidal-Quadras, Perşembe günü kimliği belirsiz bir kişi tarafından çenesinden vurulmuştu. İspanyol polisi, saldırının, başta Halkın Mücahitleri Örgütü olmak üzere Vidal-Quadras'ın diasporadaki İran muhalefetiyle ilişkileri nedeniyle İran devleti tarafından düzenlenmiş olabileceğini düşündüklerini açıkladı.

Soruşturmada yer alan bir emniyet mensubu, Associated Press’e saldırdaki İran bağlantısını destekleyen hiçbir kanıt bulunmadığını ancak Vidal-Quadras’ın hastanede bizzat kendisinin bu şüpheyi dile getirdiğini söyledi.

Başka bir yetkili, polisin soruşturmayı İran’ı içerecek şekilde genişlettiğini söyleyerek soruşturmaya terör ve aşırıcılık vakalarıyla ilgilenen bir bölgesel timin de katıldığını belirtti.

Perşembe günü saat 13.30 sularında Madrid’deki evinin yakınında siyah kask takan iki motosikletli tarafından saldırıya uğrayan 78 yaşındaki Vidal-Quadras’ın durumu stabil.

Yetkililerden biri, aynı gün akşam saatlerinde Madrid’in dışında bir motosikletin yanmış halde bulunduğunu söylüyor.

Vidal-Quadras, siyasi kariyeri boyunca İran muhalefetinin destekçisi oldu.

Ocak ayında İran Dışişleri Bakanlığı, Vidal-Quadras’ın da arasında bulunduğu yabancılara, sürgündeki Halkın Mücahitleri Örgütü ile bağlantıları oldukları için yaptırım uyguladığını açıklamış ve onları “teröre ve terörist gruplara destek vermekle” suçlamıştı.

Eylül ortasında Halkın Mücahitleri’nin Brüksel’de düzenlediği bir konferansta konuşan Vidal-Quadras, AB yetkililerini İran’a yeterince tepki göstermedikleri ve sürgündeki muhaliflere yeterince destek vermedikleri için eleştirdi.

El País gazetesine göre, İran’ın devlet medyası geçmişte Vidal-Quadras’ın kurucu olduğu Vox partisinin Halkın Mücahitleri’nden para aldığını iddia etmişti.

Halkın Mücahitleri’nin liderlerinden Meryem Recavi, sosyal medyada şöyle yazdı: “Profesör Vidal-Quadras hayatının önemli bir bölümünü İran’da iktidarda bulunan dini faşizmle savaşmaya adadı. Dolayısıyla İran Direniş Hareketi, İran hükümetini bu davanın başlıca şüphelisi olarak görüyor.”

- Advertisment -