Ana SayfaHaberlerDünyaİspanyol STK açıkladı: “53 ülkede Çin’e ait 102 gizli polis karakolu tespit...

İspanyol STK açıkladı: “53 ülkede Çin’e ait 102 gizli polis karakolu tespit ettik”

İspanya merkezli insan hakları örgütü Safeguard Defenders, dün (5 Aralık) açıkladığı raporunda, bugüne kadar Çin’in 53 ülkede açtığı 102 gizli polis karakolunu tespit ettiğini açıkladı. Rapora göre, Çin bu karakollar aracılığıyla yurtdışına kaçan muhalifleri ve Uygurları takip ve tehdit ediyor, Çin’e dönmeleri için baskı kuruyor. STK’nin tespit ettiği polis merkezleri arasında henüz Türkiye’de bulunan bir merkez yok.

İspanyol insan hakları örgütü Safeguard Defenders, Eylül ayında Çin’in dünya çapında faaliyet gösteren 54 gizli polis merkezi olduğunu açıklamıştı. STK, dün yeni bir rapor yayımlayarak araştırmasının kapsamını genişlettiğini ve 48 yeni polis merkezini daha tespit ettiğini açıkladı. Rapora göre, Çin’deki polis merkezleri yurtdışındaki bu birimlerde çalıştırmak üzere “uluslararası irtibat bürosu” adı altında ilanlar veriyor. Çoğu merkez kâğıt üzerinde, pasaport alımı gibi belge işlemlerinde hizmet veren büro olarak gözüküyor.

Fakat STK’nın raporuna göre, bu merkezlerde çalışanlar özellikle bulundukları ülkelerdeki Çin muhaliflerine ve Uygurlara baskı uyguluyor, takip ediyor, sistematik bir şekilde tehdit edip Çin’e geri dönmeleri için ikna etmeye çalışıyor.

Raporda, bu polis merkezlerinin kurulması için pilot bölge olarak İtalya’nın Milano kentinin seçildiği belirtiliyor, Çin’in İtalya gibi bazı Avrupa devletleri ve Afrika ülkeleri ile buralarda polis merkezlerinin açılması konusunda bir anlaşma yapmış olabileceği vurgulanıyor.

- Advertisment -