Ana SayfaHaberlerİspanyollar kupayı alıp gitti, Fransız ve İngilizler birbirini suçluyor

İspanyollar kupayı alıp gitti, Fransız ve İngilizler birbirini suçluyor

Paris’teki Şampiyonlar Ligi finali, tarihinde ilk kez ilan edilen saatten geç başladı. Maçın gecikme sebebini UEFA ‘güvenlik gerekçeleri’ ve ‘taraftarların stadyuma geç gelmesi’ olarak açıkladı ama gerçek stada duvarları atlayıp girmeye çalışırken polisin gaz sıktığı taraftar görüntüleriyle ortaya çıktı. Fransa İçişleri Bakanı Dormanin “Biletsiz veya sahte biletli binlerce İngiliz ‘destekçisi’ zorla içeri girdi ve bazen de polislerimize saldırdı” diyerek İngilizleri suçladı. Fransız güvenlik güçlerinin İngiliz taraftarlara sert müdahalelerine İngilizler tepkili. Liverpool, resmi soruşturma istiyor.

Dün gece (28 Mayıs) ilk kez bir UEFA Şampiyonlar Ligi finali, ilan edilen saatinden tam 36 dakika daha geç başladı.

Karşılaşmanın ertelenme gerekçesi olarak ise ‘güvenlik gerekçeleri’ ve ‘taraftarların stadyuma geç gelmesi’ gösterildi.

UEFA’nın açıklamasında, yaşanan karmaşanın binlerce kişinin sahte bilet alması ve gerçek bileti olanlardan önce stada girmesi sebebiyle meydana geldiği belirtildi.




Stadyum içindeki ekranda gecikmenin sebebi olarak maça geç gelen taraftarlar gösterildi

Fransız emniyeti ve güvenlik güçleri ile yaşananların ele alınacağını belirtilen açıklamada ayrıca şu ifadeler yer aldı:

“Karşılaşmanın başlama saatine doğru, Liverpool tarafındaki turnikeler binlerce sahte bilet almış taraftarın, o biletlerle geçiş yapmaya çalışması nedeniyle tıkandı. Bu durum, çok sayıda taraftarın içeriye girmek için birikmesi ile sonuçlandı. Bu nedenle başlama düdüğü 35 dakika ertelendi ki stadyuma, gerçek bileti olan, olabildiğince fazla taraftan alınabilsin.”

Resim

“Stadyum dışında başlama vuruşu sonrası da yığılmanın devam etmesi nedeniyle polis dağıtmak amacıyla göz yaşartıcı gaz kullandı.”

Fransız polisinin İngiliz taraftarlara yönelik muamelesi ve göz yaşartıcı gaz kullanması tartışmayı büyüttü.

Liverpool: Resmi soruşturma başlatılması için yazılı başvuru yaptık

Liverpool kulübü yaşananlara ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Bu akşam Stade de France’da, stadyuma giriş ve güvenlik zincirinin kırılması nedeniyle Liverpool taraftarlarının yaşadıklarından büyük üzüntü duyduk.”

“Bu Avrupa futbolunun en büyük karşılaşması ve taraftarlar bu akşam tanık olduklarımızı yaşamak zorunda değildi.”

“Bu kabul edilemez olayların nedeninin belirlenmesi için resmi soruşturma başlatılması isteğimizi yazılı olarak ilettik”

Liverpool’lu futbolcu Andy Robertson da organizasyonu “darmadağın” ifadesi ile tanımladı ve yaşananları kınadı.

Fransa İçişleri Bakanı Darmanin: “Sahte biletliler içeri girdi ve bazıları polislerimize saldırdı”

Fransa İçişleri Bakanı Gérald Darmanin ise Twitter’dan yaptığı paylaşımda, “Spor Bakanı Amélie Oudéa-Castéra ile Stade de France güvenlik merkezindeyiz. Biletsiz veya sahte biletli binlerce İngiliz ‘destekçisi’ zorla içeri girdi ve bazen de polislerimize saldırdı” ifadelerini kullandı.

Fransa’da son başkanlık seçiminde Macron’a karşı kaybeden aşırı sağcı Le Pen ise duruma tepki gösterdi. Yaşananların Fransa’yı unutturduğunu söyleyen Le Pen, “Fransa’yı düzene sokma zamanı geldi” dedi.

BBC’de yer alan bir habere göre Liverpool’dan maç görevi için gelen polisler ise, taraftarın davranışlarının mevcut şartlarda örnek bir davranış gösterdiklerini ve “stadyuma kesinlikle geç gelmediklerini” savundular.

Biletine 1000 sterlin ödemiş olan bir Liverpool taraftarı, BBC Radio 5’e, “Maça 45 dakika kala, oturacağımız bölgenin dolduğu söylendi” diye konuştu.

- Advertisment -