Ana SayfaHaberlerDünyaİsrail: dört yılda 5. seçim, Netanyahu geri dönmek istiyor, 6. seçim kapıda

İsrail: dört yılda 5. seçim, Netanyahu geri dönmek istiyor, 6. seçim kapıda

İsrail, son 4 yılda düzenlenen 5. genel seçimler için bugün sandık başında. Yolsuzluk suçlamalarıyla yargılanan eski başbakan ve sağcı Likud Partisi’nin lideri Netanyahu ve radikal sağ destekçileri yeniden iktidara gelmeyi amaçlıyor. 120 üyeye sahip İsrail meclisi Knesset’te hiçbir ittifak 61 milletvekili kazanamazsa iki ay içerisinde yeni bir seçimin düzenlenmesi bekleniyor. Son yapılan anketlere göre Netanyahu ve Netanyahu karşıtı ittifaklar meclis çoğunluğunu kazanamıyor. Seçim döneminde üçüncü partinin Netanyahu ile iş birliği yapan ve Arap kökenli İsrail vatandaşlarının ülkeyi terk etmesini savunan radikal sağcı Itamar Ben-Gvir’in Yahudi Gücü Partisi olması bekleniyor.

İsrail bugün (1 Kasım) 2019’dan bu yana 5. kez sandığa gidiyor ve yeni hükümeti onaylayacak olan yasama meclisini seçiyor. Yolsuzluk suçlamalarıyla yargılanan eski Başbakan ve sağcı Likud Partisi’nin lideri Netanyahu ve radikal sağcı, Yahudi milliyetçisi ortakları, merkez sol ve Netanyahu karşıtı ittifaka karşı seçimleri kazanmayı, Netanyahu’yu yeniden başbakan yapmayı amaçlıyor. Bu seçimde Netanyahu’yu destekleyeceğini açıklayan ve anketlere göre üçüncü parti olması beklenen radikal sağcı, Yahudi milliyetçisi ve Arap karşıtı Yahudi Gücü Partisi ise ABD ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde endişe yarattı. Yetkililer Netanyahu’ya radikal sağ örgütlerde görev alan parti lideri Itamar Ben-Gvir’a kabine görevi vermemesi konusunda uyarıda bulundu.

Son yapılan anketlere göre, ne Netanyahu ne Netanyahu karşıtı koalisyonlar mecliste yeterli çoğunluğa ulaşabiliyor. Özellikle hiçbir ittifakta yer almaları hoş karşılanmayan Arap milletvekillerinin 8-10 arası bir sayıya ulaşması beklendiği için 120 kişilik Knesset’te çoğunluğu sağlamak için gereken 61 milletvekiline ulaşmak zor.

Böyle bir durumda İsrail’in iki ay içerisinde 6. seçime gitmesi muhtemel.

- Advertisment -