Ana SayfaDış Haberİsrail bir taraftan serbest bırakıyor, bir taraftan tutukluyor. Bugün bitecek ateşkesin uzatılması...

İsrail bir taraftan serbest bırakıyor, bir taraftan tutukluyor. Bugün bitecek ateşkesin uzatılması için baskılar artıyor

İsrail Hamas arasındaki ateşkes anlaşmasında üçüncü takas da yapıldı. İsrail hapishanelerinden 39 Filistinli serbest bırakıldı, Hamas da 13 İsrailli, üç Taylandlı ve bir Rus rehineyi daha serbest bıraktı. İsrail ise Batı Şeria'nın çeşitli bölgelerine düzenlediği baskınlarda iki düzineden fazla Filistinliyi gözaltına aldı. Son güne girilirken ateşkesin uzatılması için İsrail’e baskılar artıyor. İslami Cihad örgütü de “ateşkesin uzatılmasının yararlarını” değerlendirdiğini açıkladı.

İsrail ile Hamas arasında yapılan anlaşma gereği Hamas 13 İsrailli, 3 Taylandlı ve 1 Rus rehineyi serbest bıraktı.

İsrail de 39 Filistinli tutukluyu daha serbest bıraktı.

Hamas’ın Pazar günü serbest bıraktığı 17 rehine arasında, ABD-İsrail çifte vatandaşı olan dört yaşındaki bir çocuk da var.

Avigail İdan adlı çocuk, 7 Ekim’deki Hamas saldırısı sırasında Kfar Aza kibbutzundan kaçırılmıştı. Çocuğun ebeveynleri saldırıda öldürülürken, iki kardeşi saklanarak kurtulmuştu.

Hamas’ın Pazar günü serbest bıraktığı rehinelerden 9’u çocuk.

ABD Başkanı Joe Biden, rehinelerin “ABD’nin yoğun diplomasisi” sonucu serbest bırakıldığını ve gelecek günlerde daha çok ABD vatandaşı rehinenin salıverileceğine dair umutlu olduğunu söyledi.

Ateşkes bugün gecesi sona eriyor ancak uzatılması ihtimali bulunuyor.

ABD ve Katar ateşkesin uzatılması için girişimlerde bulunuyor.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Shoukry ile görüştü ve Gazze’de Hamas tarafından tutulan esirlerin serbest bırakılmasına yönelik bir anlaşmaya varılmasında oynadığı rol için Kahire’ye teşekkür etti.

Blinken, X’te yaptığı bir paylaşımda, sivillere verilen zararın azaltılması ihtiyacının yanı sıra “Gazze’ye yardımın arttırılması ve müreffeh ve yaşayabilir bir Filistin devletine yönelik adımlar” hakkında da konuştuğunu söyledi.

Filistin İslami Cihad (PIJ) grubunun üst düzey bir lideri de Al Jazeera’ye verdiği röportajda İsrail ve Hamas arasındaki insani ateşkesin uzatılması önerisinin PIJ tarafından hala “değerlendirme” aşamasında olduğunu söyledi.

Bu arada İsrail, El Halil yakınlarındaki Bani Naim’de yaklaşık 26 Filistinliyi tutukladı.

Batı Şeria’da 7 Ekim’den bu yana 3,000’den fazla Filistinli İsrail güçleri tarafından tutuklandı.

İsrail güçleri ayrıca ateşkesin başladığı Cuma gününden bu yana Batı Şeria’da en az altı Filistinliyi öldürdü.

- Advertisment -