İsrail Dışişleri Bakanı Azerbaycan’da: “Suriye’de yakın gelecekte normalleşme görmüyorum”

Azerbaycan'ı ziyaret eden İsrail Dışişleri Bakanı Saar, Azerbaycan APA Ajansı’na verdiği röportajda Türkiye ve Suriye hakkında konuştu: "Suriye konusunda yakın gelecekte normalleşme görmediğimi söyleyebilirim. Şu anda müzakere ettiğimiz konular, güvenlik açısından Suriye'nin güneyindeki mevcut statükoyu kabul etmekle ilgili. Bunun sınırlı bir anlaşma olduğunu söyleyebilirim. Bu bir barış veya normalleşme anlaşması değil." "Türkiye ile ilişkilerimizi daha da kötüleştirmek gibi bir niyetimiz yok."

İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar, Azerbaycan ziyareti sırasında Azerbaycan APA Ajansı’na özel röportaj verdi.

Azerbaycan-İsrail ilişkileri, Gazze ve Orta Doğu’daki gelişmeler hakkında konuşan Saar’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“Ziyaretimin amacı ilişkileri daha da güçlendirmektir.

“Türkiye ile geçmişte çok iyi ilişkilerimiz vardı, ancak son on yıllarda bu ilişkilerin kötüleştiğini gördük. Türkiye ile onlarca yıldır diplomatik ilişkilerimiz var. Ancak ne yazık ki, ilişkiler son zamanlarda kötüleşti, bu onların tercihiydi. Herkes bunun nedenleri hakkında spekülasyon yapabilir, ancak ben bu röportajda nedenler hakkında spekülasyon yapmayacağım, bu sadece bir gerçek. Türkiye ile ilişkilerimizi zaten olduğundan daha da kötüleştirmek gibi bir niyetimiz yok. Umarım Türkiye ile ilişkilerimizde farklı, daha iyi bir geleceğe ulaşırız, ancak bu tamamen Türklere bağlı.

“Suriye konusunda yakın gelecekte normalleşme görmediğimi söyleyebilirim. Şu anda müzakere ettiğimiz ve karşı karşıya olduğumuz konular, güvenlik açısından Suriye’nin güneyindeki mevcut statükoyu kabul etmekle ilgili. Bu bizim için önemli. Bence onlar için de önemli, ancak bunun sınırlı bir anlaşma olduğunu söyleyebilirim. Bu bir barış veya normalleşme anlaşması değil. Belki gelecekte bundan daha fazlasını elde edebiliriz ve umarım gelecekte gerilimleri önleyerek bunu başarabiliriz.

“İran hükümeti kendi halkından binlerce insanı öldürüyordu, bunun İsrail veya Amerika Birleşik Devletleri ile ne ilgisi var? İran’da terörizmi desteklemeyi bıraksalardı, nükleer silah geliştirmeselerdi ve balistik füze geliştirmeselerdi, hiçbir sorunumuz olmazdı.”

Önceki İçerikTehlikeli haberler: Tarsus’ta Kobani protestosu sonrası silahlar patladı, Kobanili genç hayatını kaybetti. Diyarbakır Emniyeti’nin önüne patlayıcı atıldı
Sonraki İçerikFidan Hamas yöneticileriyle görüştü