Ana SayfaHaberlerİsrail, Filistin direnişinin sembol yüzlerinden Ahed Tamimi’yi gözaltına aldı

İsrail, Filistin direnişinin sembol yüzlerinden Ahed Tamimi’yi gözaltına aldı

İsrail işgal altındaki Batı Şeria’da düzenlediği baskınlarda Filistinli aktivist Ahed Tamimi’yi gözaltına aldı.

Filistin direnişinin sembollerinden haline gelmiş Ahed Tamimi ilk olarak Aralık 2017’de, henüz 16 yaşındayken tutuklanmış, davası bütün dünyada tepkiyle izlenmişti.

İsrail güçlerinin şimdi 22 yaşında olan Ahed Tamimi’ye suçlaması; “terörizmi teşvik etmek”

İsrail ordusunun Ramallah yakınlarındaki Nabi Saleh köyü de dahil olmak üzere Batı Şeria’da düzenlediği çok sayıda baskında Ahed Tamimi dışında da çok sayıda Filistinli  gözaltına alındı.

Tamimi’nin annesi Nariman Tamimi Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada İsrail güçlerinin evde arama yaptığını ve aile üyelerinin cep telefonlarına el koyduğunu söyledi.

Ahed Tamimi’nin kendisi gibi aktivist olan babası Bassem Tamimi de geçen hafta kasabaya yapılan bir baskın sırasında İsrail güçleri tarafından gözaltına alınmış, ancak nerede olduğuna dair herhangi bir bilgi verilmemişti.

İsrail medyası Ahed Tamimi’nin bir Instagram paylaşımında Batı Şeria’daki yerleşimcilerin öldürülmesi çağrısında bulunduğunu bildirdi. İsrailli bir güvenlik kaynağı, Tamimi’nin tutuklanma nedeni sorulduğunda söz konusu Instagram paylaşımını AFP ile paylaştı.

Ancak Nariman söz konusu paylaşımı kızının yazdığını reddetti. Nariman, “Ahed’in adına açılmış ve onun fotoğrafının yer aldığı düzinelerce (online) sayfa var ve bunlarla hiçbir bağlantısı yok,” dedi.

İsrail ordusu Ahed Tamimi’nin tutuklanmasını Facebook’ta bir resim yayınlayarak ve sorarak kutladı: “Gülümsemesi şimdi nerede?”

Tamimi ve aile üyeleri tanınmış aktivistler ve yaklaşık on yıldır Nabi Salih’in şiddet içermeyen direnişine liderlik ediyorlar.

Babası İsrail güçleri tarafından defalarca tutuklandı ve en az dört yılını hapiste geçirdi.

Ahed Tamimi, 2012 yılında kardeşini tutuklamak üzere aile evine gelen bir İsrail askeriyle girdiği çatışmanın videosunun viral olmasından bu yana Filistin direnişinin simgesi haline geldi.

Tamimi, Aralık 2017’de annesi ve 20 yaşındaki kuzeni Nour ile birlikte başka çatışmaların ardından İsrail ordusu tarafından tutuklanmıştı.

Saldırı, kışkırtma ve geçmişteki taş atma vakaları da dahil olmak üzere 12 suçlamayla itham edilen Nour, sekiz ay hapse mahkum edildi.

- Advertisment -