İsrail’in Suriye’nin kuzeyindeki İdlib’de bulunan Ebu Zuhur Askeri Havaalanı’na düzenlediği saldırının ardından Türkiye-İsrail gerilimi, İsrail siyasetinin de gündemine oturdu.
Netanyahu hükümetine muhalif iki önemli isim, Demokratlar Partisi lideri Yair Golan ile eski Başbakan Ehud Barak, saldırı ve Türkiye ile yükselen gerilim nedeniyle Başbakan Binyamin Netanyahu’yu sert sözlerle eleştirdi.
Golan: Bizi Türkiye ile çatışmaya yaklaştırıyor
Yair Golan, X hesabından yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Suriye’deki saldırı, bizi Türkiye ile çatışmaya daha da yaklaştıran ve başta ABD olmak üzere müttefiklerimizle aramızdaki çatlağı derinleştiren kışkırtıcı ve tehlikeli bir hamledir.
Bir kez daha askeri güç siyasi hesaplar uğruna kullanılıyor ve İsrail vatandaşları bunun bedelini güvenlikleriyle ödüyor.
Netanyahu bir kez daha aşırıcı ve güvenilmez biri olduğunu, kendisine güvenemeyeceğimizi ve onunla istikrarlı bir bölgesel strateji kuramayacağımızı kanıtlıyor. Bu şekilde İsrail’e duyulan güveni aşındırıyor, bizi ortaklarımızdan ve müttefiklerimizden uzaklaştırıyor.
İsrail’in, gücü siyasi olarak hayatta kalmak için yeni bir savaş üretmek amacıyla değil, güvenliği sağlamak için kullanmayı bilen bir liderliğe ihtiyacı var.”
Barak: Sorumsuz ve aptalca
İsrail’in eski başbakanlarından Ehud Barak da Netanyahu’nun Türkiye politikasını hedef aldı:
“Bütün ayrıntılar hakkında konuşmak mümkün değil. Ancak Netanyahu’nun Türkiye ile gerilimi bilinçli olarak tırmandırması sorumsuzca ve aptalca — hangisinin daha ağır bastığına karar vermek zor. Halkta kaygı yaratan bir dizi güvenlik gerilimiyle seçimlere gitme niyetinin güçlü siyasi kokusu geliyor.”
Barak, ikinci paylaşımında Türkiye’nin İsrail açısından İran veya Esad yönetimindeki Suriye ile aynı kategoride değerlendirilemeyeceğini vurguladı:
“Türkiye, İran ya da Esad’ın Suriye’si değildir. Türkiye ile aramızda, ABD ile koordineli gizli temaslar ve ABD’nin Türkiye ile Suriye üzerindeki etkisi kullanılarak çözülemeyecek, hafifletilemeyecek ya da uzun vadeye ertelenemeyecek hiçbir stratejik sorun yoktur. Netanyahu tamamen raydan çıkmış durumda.”
Katz’dan Erdoğan’a: Türkiye’yi tehlikeli maceralara sürüklüyor
İsrail Savunma Bakanı Israel Katz ise muhalefetten gelen eleştirilerin aksine Türkiye’ye yönelik sert tutumu savundu ve doğrudan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı hedef aldı.
Katz, “Erdoğan, Türkiye’yi Suriye’de tehlikeli maceralara sürüklüyor. İsrail, hiçbir aktörün güvenliğini tehdit etmesine izin vermeyecektir” dedi.
Katz ayrıca şu ifadeleri kullandı:
“Erdoğan’ın İsrail’e karşı Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde gerçeklikten kopuk, hayal ürünü söylemlerini sürdürmesi, İsrail’in kendisini savunma konusundaki kararlılığını sınamaya kalkışmasından daha iyi olur.”
İsrail’in Ebu Zuhur Hava Üssü’ne yönelik saldırısı, Türkiye’nin Suriye’deki olası askeri varlığı konusunda Ankara ile Tel Aviv arasındaki gerilimi açık biçimde gündeme taşımıştı. Netanyahu hükümeti, Türkiye’nin Suriye’de askeri olarak konuşlanmasını İsrail açısından güvenlik tehdidi olarak gördüğünü açıklamıştı.
Yazıyı beğendiysen, patronumuz olur musun?
Evet, çok ciddi bir teklif bu. Patronumuz yok. Sahibimiz kar amacı gütmeyen bir dernek. Bizi okuyorsan, memnunsan ve devam etmesini istiyorsan, artık boş olan patron koltuğuna geçmen lazım.
Serbestiyet; Türkiye'nin gri alanı. Siyah ve beyazlar içinde bu gri alanı korumalıyız. Herkese bir gün gri alanlar lazım olur.