Ana SayfaDış Haberİsrail ordu sözcüsü, hastane duvarındaki takvimi ‘terörist listesi’ olarak anlattı

İsrail ordu sözcüsü, hastane duvarındaki takvimi ‘terörist listesi’ olarak anlattı

İsrail ordusu sözcüsü Daniel Hagari, Gazze’deki Rantisi Çocuk Hastanesi’nin duvarında asılı bir takvimi, "İsraillileri rejim alan teröristlerin adlarının" yer aldığı bir liste olarak sundu. Hagari, paylaştığı video ile kendisine bodrum katında eşlik eden CNN’in paylaştığı görüntülerde yer alan unsurlar farklılık gösterince videonun montajlı halini yayınladı. Montajlı videoda CNN’in yayınladığı görüntülerde yer alan birkaç silahın aksine Hamas’a ait olduğu iddia edilen ağır silahların da eklendiği görüldü.

İsrail ordusu sözcüsü Daniel Hagari, dün sosyal medyada Hamas’ın Gazze’deki Rantisi Hastanesi’nin bodrumunda rehineler tuttuğuna dair kanıtlar bulunduğunu iddia ettiği görüntüler paylaştı.

Hagari, hastane bodrumunun duvarına yapıştırılmış ve el yazısıyla kaleme alınan Arapça çizelge için “Bu listenin (başında) Arapça ‘İsrail’e karşı 7 Ekim’de başlayan bir operasyondayız’ (yazıyor). Bu her teröristin kendi ismini yazdığı bir gardiyan listesi. Her teröristin de buradaki (odadaki) insanları gözetlemek için kendi vardiyası var” ifadesini kullandı.

Ancak duvardaki çizelgede, “Aksa Tufanı Operasyonu 07/10/2023” başlığının yer aldığı ve içinde şahıs isimlerinin değil, yalnızca gün isimlerinin bulunduğu görülüyor.

ABD’deki Orta Doğu Enstitüsünden Kıdemli Araştırmacı Charles Lister, sosyal medyada konuya ilişkin yaptığı paylaşımda “bu video, DSÖ tarafından yönetilen bir hastanenin bodrumunun bombalanmaktan korunan bir sığınak olarak kullanıldığını açıkça gösteriyor.

Ancak tuvalet, duş, bebek bezi ve sandalyenin orada bulunması rehinelerin orada tutulduğuna dair ‘kanıt’ olarak görülüyor. En sondaki ‘rehine listesi’ de tarih ve günlerin bulunduğu bir takvimden başka bir şey değil” değerlendirmesini yaptı.

Hagari, paylaştığı videoda, Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e düzenlediği saldırının faillerinden birinin evinin yaşadığı evin, bu hastanenin hemen bitişiğinde olduğunu da iddia etti.

Dahası, hastanenin 200 metre uzağında bir tünel bulduklarını ve bunun Hamas’ın hastaneyi üs olarak kullandığını kanıtladığını öne sürdü.

Evin yanında güneş enerjisi kablolarının buraya uzandığını söyleyen Hagari, tünelin içinin görüntüsünü paylaşmadı.

CNN ekibi de Rantisi Hastanesi’nde İsrail birliklerine eşlik etti.

CNN’in haberinde, muhabirin yerdeki mühimmatları işaret edip “burada birkaç paslı silah ve patlayıcı var” dediği duyuluyor.

İsrail ordusu, sosyal medya hesabında yayınladığı son videoda ise Hagari’nin silah ve mühimmatların başında yaptığı anlatımları büyük ölçüde çıkardı.

Bodrumda bulunan bir motosikletin 7 Ekim eyleminde kullanıldığını savunan Hagari, aynı mekanda kadın kıyafetleri ile bir sandalye ayağının yanı başında bulunan kısa bir ip parçasını gösterdi.

Hagari, bodrumdaki gizliliğe kanıt olarak sıraladığı unsurlar arasında bir tuvaletin önüne perde çekilmesini de ekledi.

Hagari, bodrumdaki havalandırma, küçük lavabo ve mutfak ile tuvaletin, buranın Hamas tarafından kullanıldığının ispatı olduğunu savunurken, koltukların yer aldığı odada duvara perde asılı olması üzerinde durdu.

Buranın rehine videolarının çekilmesi için kullanıldığını söyleyen Hagari, bodrumun Hamas’ın rehinelere ilişkin yayınladığı herhangi bir videoyla eşleştiğine dair bilgi vermedi.

Katar’daki Hamad Bin Khalifa Üniversitesi’nden Dijital Medya ve Dezenformasyon Uzmanı Doç. Dr. Marc Owen Jones da sosyal medyada yaptığı paylaşımda, “Daniel Hagari, Arapça terörist ‘vardiya listesinin’ bulunduğu oda hakkında tamamen yalan söylüyor. Bu, bu videodaki diğer bilgiler hakkında potansiyel olarak neyi gösteriyor? Belki biraz dikkatli davranmanız gerekiyor” dedi.

Euro-Med İnsan Hakları Gözlemevi Program ve İletişim Şefi Muhammed Shehada da yaptığı paylaşımda, “(Hagari)’Teröristlerin isimleriyle’ rehinelerin ‘gardiyanlara’ ait listesinin bulunduğunu kanıt olarak gösteriyor. O listedeki tek şey haftanın günleri” ifadesini kullandı.

- Advertisment -