Ana SayfaHaberlerİsrail ordusu “Hamas silah bırakıyor” propagandası için senaryo yazıp, çıplak Filistinlileri oynatmış:...

İsrail ordusu “Hamas silah bırakıyor” propagandası için senaryo yazıp, çıplak Filistinlileri oynatmış: “Silah bir videoda sağ, diğerinde sol elde”

İsrail ordusunun “Hamas militanları teslim oluyor” propaganda filmindeki çelişkiler ve gerçekler ortaya çıkmaya başladı. İsrailli gazetecinin paylaşımıyla iki propaganda videosu olduğu ortaya çıktı. Videolardan birinde adam silahı sağ elinde tutarken, diğer videoda sol elinde tutuyor. Bu teslim olma sahnesinin kurgu olduğu ve birkaç kez çekildiğini gösteriyor. Videoda üzerinde sadece iç çamaşırıyla elindeki otomatik silahı bırakırken görünen kişi Munir Qeshta al-Masry adlı Gazze’nin Beit Lahia kasabasında bir alüminyum atölyesi sahibi. İddialara göre kıyafetleri çıkarılmış grup sivil halkın sığındığı bir okuldan gözaltına alınan sivil erkekler.

Videonun propaganda için kurgulanmış olduğunun ilk kanıtı sosyal medyada dolaşan videolarda hemen dikkat çeken bir fark oldu.

Soldaki fotoğrafta sağ elinde silah tutan bir adam görülüyor. Başka bir videoda ise aynı adam silahı sol elinde tutarken görülüyor.

Bu farkın sebebinin İsrail ordusu tarafından iki ayrı silah teslimi videosu çekildiğinin ortaya çıkmasıyla anlaşıldı.

İkinci videoyu dolaşıma sokan İsrailli gazeteci Barak Ravid, bunun ortaya çıkmasından sonra videoyu paylaştığı mesajını sildi.

Videoda silah bırakan Hamasçı olarak tanıtılan kişinin de kimliği belli oldı.

Munir Qeshta al-Masry adlı Gazze’nin Beit Lahia kasabasında alüminyum atölyesi olan bir esnaf. Hamas üyesi ya da militanı olup olmadığı bilinmiyor

al-Masry’nin Beit Lahia’daki mültecilerin sığındığı BM binasın yanındaki Khalifa okulundan gözaltına alınan erkek grubunun içindeydi. Bu grubun silahlı olduğu ya da Hamas militanı olduğuyla ilgili de ortada bir kanıt yok.

Videonun doğal değil, sahnelenmiş bir kurgu olduğunun ispatlarından. biri de silahları ya da bombaları olmadığından emin olmak kıyafetleri çıkartılan Hamasçılardan birinin eline silah verilmesi. 

- Advertisment -