Ana SayfaHaberlerDünyaİsrail'de başbakanın görevden alınmasını zorlaştıran yasa tasarısı kabul edildi, onlarca protestocu gözaltına...

İsrail’de başbakanın görevden alınmasını zorlaştıran yasa tasarısı kabul edildi, onlarca protestocu gözaltına alındı

İsrail Parlamentosu (Knesset), başbakanın Yüksek Mahkeme tarafından görevden alınabileceği durumları kısıtlayan yasa tasarısını, tartışmalara karşın kabul etti. Tasarının kabulü sonrası son kitlesel eylemlerde polis onlarca göstericiyi gözaltına aldı. Polis, Tel Aviv'de otoyollara barikat kuran protestoculara karşı basınçlı su kullandı.

Yasa tasarısındaki, “ulusal liderlerin göreve uygun olmaması” tanımının değiştirilmesi krize neden olmuş, muhalefet yargı bağımsızlığının tehlikede olduğunu savunmuştu.

Koalisyon hükümeti, değişikliğin, Yüksek Mahkeme’nin yetkilerini geriletmeyi ve böylece kuvvetler arasındaki dengeyi sağlamak amacıyla yapıldığını söylüyor.

Knesset’te 47’ye karşı 61 oyla kabul edilen yasa metninde, başbakanların göreve uygun olmadığının ilan edilmesi ve görevden alınması, kabinesinin dörtte üçü tarafından başbakanın fiziksel ya da psikolojik sebeplerle göreve uygun olmadığını ilan etmesi şartına bağlanıyor.

Daha önceki yasal düzenlemede, görevini yapamayan bir başbakan olması durumunda hükümetlere yasal rehberlik sunuluyordu ancak bu koşulların nasıl oluşacağı konusunda bir ayrıntı yoktu.

İsrail Demokrasi Enstitüsü (IDI) adlı düşünce kuruluşu, daha önceki yasal düzenlemenin, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun, hakkındaki üç davayı durdurmaya çalıştığını hissetmesi halinde, Başsavcı Gali Baharav-Miara’nın Netanyahu’nun göreve uygun olmadığı yolunda başvurusu yapmasına imkan tanıdığını kaydetti.

IDI Kıdemli Araştırmacısı Amir Fuchs, “Yeni yasanın bunu önlüyor” dedi.

protesto
Tasarı aleyhine büyük protesto gösterileri düzenlenmişti.

Başbakan Netanyahu, hakkındaki bütün suçlamaları reddediyor ve “kendisini görevden almak için siyasi amaçlarla davalar açıldığını” savunuyor.

Eski hükümet tarafından atanan Başsavcı Gali Baharav-Miara, geçen ay Netanyahu’nun, koalisyon hükümetinin yasal reform çalışmalarının dışında tutulması gerektiğini, hakkındaki davalar nedeniyle bir çıkar çatışması oluştuğunu söylemişti.

Baharav-Miara’nın yardımcısı Gil Limon dün Knesset’teki bir değerlendirme toplantısında yaptığı, “Bu yasal düzenlemelerin, yüzleştiği yasal süreçlerin sonuçları anlamında, tek bir adamın çıkarlarına hizmet etme potansiyeli var” demişti.

Kaliteli Yönetim Hareketi adlı kuruluş, Yüksek Mahkeme’ye yasanın reddedilmesi için başvuru yaptı.

Kuruluştan yapılan açıklamada “Netanyahu ve yolsuzluklara bulaşmış insanlardan oluşan koalisyonu, adalet tehdidinden kurtulmak için tüm manevraları deniyorlar” denildi.

- Advertisment -