Ana SayfaHaberlerİsrail’de koalisyon ortağı İslamcı Arap liderden tarihi çıkış: "İsrail Devleti Yahudi doğdu...

İsrail’de koalisyon ortağı İslamcı Arap liderden tarihi çıkış: “İsrail Devleti Yahudi doğdu ve Yahudi kalacak”

İsrail’de koalisyon ortağı Ra'am (Birleşik Arap Listesi) lideri Mansur Abbas Salı günü İbranice ekonomi gazetesi Globes'un bir konferansında, "İsrail Devleti bir Yahudi devleti olarak doğdu ve öyle kalacak" dedi. Ra’am’ın sağcı İçişleri Bakanı’nın açıklamalarından dolayı koalisyonu boykot ettiği hafta yaptığı bu çıkışla Abbas, “İbranice ve Arapça demeçlerinde ikili oynamak“la eleştiriliyor.

İsrail’deki Arap partilerinin bugüne kadarki tutumu göz önünde bulundurulduğunda, Abbas’ın Kanal 12’den Muhammed Magadli ile yaptığı röportajda söylediği bu sözler, tarihi bir çıkış olarak değerlendiriliyor

Arap partileri bu zamana kadar İsrail’in bir Yahudi devleti değil, tüm vatandaşlarının bir devleti olması gerektiğini savundu ve Arapların İsrail’e taşınmasını ve çoğunluk kazanmasını kolaylaştırmak için Dönüş Yasası’nın değiştirilmesini destekledi.

Abbas geçen ay da, Kul el-Arap medya kuruluşuna Arapça olarak benzer bir açıklama yapmıştı

Balad Partisi lideri Sami Ebu Şehadet, Abbas’ı “bölünmüş bir kişiliğe” sahip olmak ve İbranice dilinde ayrı, Arapça dilinde ayrı açıklamalar yapmakla suçladı: “Yalnızca tüm vatandaşların olabilen bir devlet adaleti ve tam eşitliği sağlayabilir”

Bu arada Raam’ın parçası olduğu koalisyon hükümeti küçük çaplı bir krizle karşı karşıya.

Ra’am grup başkanvekili Velid Taha, Yamina partili İçişleri Bakanı Şaked’in yasa dışı olarak inşa edilmiş 50.000’den fazla Arap konutunu ulusal elektrik şebekesine bağlayacak tasarı hakkında yaptığı açıklamaları protesto etmek için Knesset meclisindeki oylamaları boykot ediyor. Küçük bir çoğunluğa sahip iktidar koalisyonu, genel kuruldaki oylamalara devam edebilmesi için Velid Taha’nın boykotunu sonlandırması gerekiyor.

Yamina partili İçişleri Bakanı Ayelet Şaked ve Taha, müzakereler için bu hafta ilk kez bir araya geldi., Şaked ile Taha arasında Maliye Bakanı Avigdor Liberman (Yisrael Beytenu) arabuluculuk yaptı.

Ra’am milletvekili Mazen Ghenayim Salı günü KAN’ın Arapça radyo istasyonuna verdiği röportajda koalisyonun sonunu getirmekle tehdit etti. Ancak lider Abbas, koalisyon krizini o kadar da ciddiye almıyor

Abbas, bir konferansta “Başladığımız süreçten memnunum” dedi. “İçerideyiz. Şimdi oyunu nasıl oynayacağınızı öğrenmenin zamanı geldi. Bu, adımlarımızı geliştirmek ve sorunlara çözüm bulmak anlamına geliyor.”

- Advertisment -