Ana SayfaHaberlerİsrail’de öfke büyüyor:"Sonumuz Türkiye gibi olmasın”, havalimanı personeli iş bıraktı

İsrail’de öfke büyüyor:”Sonumuz Türkiye gibi olmasın”, havalimanı personeli iş bıraktı

İsrail Başbakanı Netanyahu’nun, yargı reformunu eleştiren Savunma Bakanı Yoav Gallant’ı görevden alması üzerine binlerce İsrailli gece sokaklara çıktı. Netanyahu’nun evinin önündeki barikatlar yıkıldı, Başbakanlık ve Knesset önünde eylemler başladı, Tel-Aviv’deki otoyollara çıkan göstericiler trafiği kesti, üniversiteler süresiz boykot kararı aldı. Göstericilerden birinin taşıdığı pankartta şu cümleler yazıyor: “Sonumuz Türkiye gibi olmasın.”

İsrail’de 12 haftadır devam eden gösteriler bu gece şiddetlendi. İsrail Başbakanı Netanyahu, Yüksek Mahkeme kararlarının bağlayıcılığını etkisiz kılmayı ve atanan yüksek derece yargıçların hükümet partilerinin onayıyla göreve gelmesini amaçlayan yargı reformunu eleştiren Savunma Bakanı Yoav Gallant’ı görevden aldı.

Gallant askerler içindeki rahatsızlığı dile getirmiş ve ülke demokrasisinin, birliğinin tehlikeye girdiğini ifade etmişti.

Gallant’ın görevden alınması sonrası binlerce İsrailli sokağa çıktı. Protestocular, Netanyahu’nun Kudüs’teki konutunun önündeki barikatları yıktı. Tel-Aviv’de ise otoyollara çıkan eylemciler trafiği kesti.

Ülkedeki bütün üniversitelerde süresiz boykot kararı alındı. Ayrıca yarın işçi sendikalarının toplanıp genel grev kararı alması bekleniyor.

Ben Gurion Havalimanı’ndaki tüm seferler durdu

İsrail’deki Havalimanı Çalışanları Sendikası, hükümetin yargı düzenlemesini askıya almaması üzerine greve gittiklerini duyurdu. İsrail basınındaki haberlere göre, Ben Gurion Havalimanı’ndaki tüm seferler durduruldu.

Ülkenin en büyük işçi sendikası Hastadrut da “Netanyahu’nun bugün içinde yargı düzenlemesini durdurduğunu açıklamaması halinde en kısa sürede genel greve gidileceğini” duyurdu.

İsrail Doktorlar sendikası da “Netanyahu’nun tartışmalı yargı düzenlemesini durdurduğunu açıklamaması halinde yarın greve gidileceğini” bildirdi.

- Advertisment -