Ana SayfaHaberlerİsrail’de son anketler, bugün seçim olsa Netanyahu’nun hezimete uğrayacağını gösteriyor

İsrail’de son anketler, bugün seçim olsa Netanyahu’nun hezimete uğrayacağını gösteriyor

İsrail'de Channel 12'nin yaptığı ankete göre bugün seçim yapılsa, Binyamin Netanyahu'nun liderliğindeki mevcut hükümet koalisyonun Knesset'teki sandalye sayısı 64'ten 45'e düşüyor. Buna karşılık, Netanyahu karşıtı "değişim" partilerinin sandalye sayısının 70'e yükseleceği görülüyor. Ankete katılanların %41'i başbakan olarak Benny Gantz'ı tercih ederken, %25'i Netanyahu'yu tercih ediyor.

Channel 12’nin Perşembe günü yayınladığı ankette, Netanyahu’nun Likud partisinin 17 sandalye alacağı, buna karşılık Gantz’ın Ulusal Birlik partisinin 36 sandalye kazanacağı öne sürülüyor. Savaşın 41. gününde yapılan ankette, normalde savaş dönemlerinde başbakanların popülaritesinin arttığı bilinirken bu anketin aksi bir sonuç göstermesi dikkat çekici.

Anket sonuçlarına göre, eski başbakan Naftali Bennett’in siyasete dönmesi halinde, Ulusal Birlik’in 25, Likud’un 17, Bennett’in yeni partisinin 17 ve Yeş Atid’in 14 sandalye alacağı öngörülüyor. Eski Mossad şefi Yossi Cohen’in bir partiye liderlik etmesi durumunda ise Ulusal Birlik 29, Likud 16, Yesh Atid 16 ve Cohen’in partisi 12 sandalye kazanıyor.

Katılımcıların %41’i başbakan olarak Gantz’ı, %25’i ise Netanyahu’yu tercih ediyor. Netanyahu ve Lapid arasında seçim yapılması durumunda ise ikisi de %29’da kalıyor. Maariv gazetesinin yaptığı bir diğer ankete göre, İsraillilerin %80’i, Netanyahu’nun 7 Ekim’deki başarısızlıkların sorumluluğunu kabul etmesi gerektiğini düşünüyor. Bu ankette iki aday arasından kimin başbakan olmaya daha uygun olduğu sorulduğunda Gantz %49 gözükürken, Netanyahu %28 gözüküyor. Ankette Gantz’ın partisinin 12 sandalyeden 40 sandalyeye çıkacağı ve Netanyahu liderliğindeki hükümet koalisyonun 64’ten 43 sandalyeye düşeceğini öngörüyor.

- Advertisment -