Ana SayfaHaberlerİstanbul Sözleşmesi’nden çıkma kararına Avrupa Konseyi’nden ilk tepki: ‘Sarsıcı bir haber’

İstanbul Sözleşmesi’nden çıkma kararına Avrupa Konseyi’nden ilk tepki: ‘Sarsıcı bir haber’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yayımladığı kararnameyle Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına Avrupa Konseyi’nden ilk tepki geldi. 47 üyeli Konseyin Hırvat asıllı genel sekreteri Marija Pejčinović Burić, yaptığı yazı açıklamada Türkiye’nin çekilme kararı için “sarsıcı haber, büyük bir gerileme” dedi.

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Marija Pejčinović Burić’in yazılı açıklaması şöyle:

“Türkiye’nin Avrupa Konseyi’nin kadına karşı şiddet hakkındaki İstanbul Sözleşmesi’nden çekileceğini duyurması sarsıcı bir haber.

“34 ülkeyi kapsayan İstanbul Sözleşmesi, toplumlarımızda kadınları ve kızları her gün yüz yüze geldikleri şiddetten korumak için uluslararası çabaların altın standardı olarak kabul ediliyor.

“Bu hareket bu çabalardan büyük bir gerileme anlamına geliyor, ama daha müessifi böylece Türkiye’de, Avrupa içinde ve ötesinde kadınların korunmasını tehlikeye atıyor.”

Öte yandan Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin (AKPM) CHP’li ve İYİ Partili üyeleri de, AKPM Türk Delegasyonu Başkanı AK Parti Denizli Milletvekili Ahmet Yıldız’a bir mektup yazarak kararı kınadı.

Mektupta şöyle dendi:

“Dün gece bir Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’yle ülkemizin İstanbul Sözleşmesi’nden çekildiğini öğrendik. Kadına karşı şiddetin önlenmesinde çok önemli bir adım olan bu Sözleşmenin bir gece yarısı Anayasaya ve yerleşik uygulamalara aykırı şekilde yürürlükten kaldırılması kabul edilemez. Ayrıca Anayasa, kişi hakları ve temel haklara ilişkin düzenlemelerin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’yle yapılamayacağını kayıt altına almaktadır. Ama hepsinin ötesinde Sözleşmenin öngördüğü hakları ve tedbirleri yurttaşlarımız Avrupa Konseyi üyesi ülkelerin vatandaşlarından daha az hak etmiyorlar.

“Sayın Yıldız,

“Avrupa Konseyi kapsamında katıldığınız toplantılarda Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden ayrılmasının yanlış olacağını ve Türkiye’nin Sözleşmede kalacağını birçok defa belirttiniz. Bizler de sizi bu görüşleriniz nedeniyle takdir ettik. Bugün gelinen aşamada Delegasyon Başkanlığı görevinden ayrılmanızın uygun olacağını düşünüyoruz. Aksi halde hem Delegasyon üyelerini hem de yabancı muhataplarımızı yanıltmış bir politikacı konumunda bulunacaksınız.

“Türkiye’nin insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğü alanlarında yaşadığı büyük gerileme karşısında Milletvekilleri olarak suskun kalamayız. İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı bu demokratik gerilemeden bağımsız değildir. Türkiye’yi evrensel değerlerden koparma girişiminin bir ileri adımıdır. Bu girişimlere karşı bütün gücümüzle mücadele edeceğimizi belirtir, saygılar sunarız.

AKPM Türk Grubu CHP ve İYİ Partili Üyeleri.”

- Advertisment -