Ana SayfaHaberler‘Toplumsal eylemlerde çekim yapılamaz’ genelgesi 1 Mayıs’a yetiştirilmiş!

‘Toplumsal eylemlerde çekim yapılamaz’ genelgesi 1 Mayıs’a yetiştirilmiş!

DİSK Basın-İş, 1 Mayıs eylemlerinde çekim yapan meslektaşlarının polis tarafından engellendiğini, polisin, itiraz eden gazetecilere “genelge talimatı var” dediklerini açıkladı.

DİSK Basın-İş’in Twitter hesabından yapılan bir paylaşım, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün önceki gün yayımladığı genelgenin ilk uygulamasının 1 Mayıs gösterilerinde gerçekleştiğini gösteriyor.

“1 Mayıs’ta çekim yapan gazeteci arkadaşlarımız polis tarafından engelleniyor” denilen paylaşım şöyle devam ediyor:

“Üyemiz Sultan Eylem Keleş’in ‘’Gazeteciyiz, işimizi yapıyoruz’’ itirazı üzerine polisler ‘’Genelge talimatı var’’ dedi. Tekrar ediyoruz; Emniyet’in genelgesiyle gazetecilik faaliyeti engellenemez!”

Emniyet Genel Müdürlüğü, önceki gün yayımladığı genelge ile kolluk personelinden kamusal alanda görevlerini yaparken ses ve görüntü kaydı alanların engellenmesini istemişti.

Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş’ın imzasıyla yayınlanan genelgede, polisleri kaydeden kişilerin engellenmesi ve haklarında adli işlem yapılması gerektiği belirtilmiş, karara gerekçe olarak “özel hayatın gizliliğinin ihlali” gösterilmişti. Genelgede eylemlerde ses ve görüntü kaydı alınmasının, kolluk personelinin görevini yapmasını engellediği de öne sürülmüştü.

İstanbul’da 1 Mayıs: Taksim’e çıkmak isteyen en az 80 kişi gözaltında

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle Mecidiyeköy’den Taksim’e yürümek isteyen gruba polis müdahale etti, bazı göstericiler gözaltına alındı.

İlk olarak Mecidiyeköy’de toplanan bir grup Taksim’e yürümek istedi. Polis grubun yürüyüşüne için vermedi. Gruptaki yaklaşık 20 kişi gözaltına alındı. Bir başka grup ise Tarlabaşı’ndan Taksim’e gitmeye çalıştı.

Ancak bu gruptakiler de gözaltına alınarak polis merkezine götürüldü. Polisin Taksim ve çevresindeki önlemleri sürüyor.

Şişli’de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle pankart açıp slogan atarak yürüyen gruptaki 15 kişi de gözaltına alındı.

Şişli’de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle bir grup, pankart açıp slogan attı. Kurtuluş’tan Osmanbey istikametine yürüyen gruba polis müdahale etti. Sabahtan itibaren Şişli’de 40 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.

Beyoğlu Tarlabaşı’nda sloganlar eşliğinde toplanan bir grup, Galatasaray Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Galatasaray Meydanı girişine gelen kitleye polis müdahale etti. Eylemciler polis tarafından gözaltına alındı.

ÇHD: Gözaltı sayısı 80 oldu

Çağdaş Hulukçular Derneği İstabul Şubesi tarafından yapılan açıklamada, “Gelen bilgilere göre gözaltı sayısı yaklaşık olarak 80 oldu. Gözaltılardan bir kısmı bölge karakollarında, bir kısmı sağlık kontrolü için hastanelerde. Bir kısım gözaltının Vatan Emniyete götürüleceği bilgisini aldık” ifadelerine yer verildi.

‘Kayyumlara kıyak gençlere yasak düzenini yıkacağız’

Gençlik Komiteleri sosyal medyadan yaptıkları açıklamada, “Taksim’de önümüze kurulan barikatları da yasaklarınızı da tanımıyoruz. Yaşasın 1 Mayıs. Yaşasın mücadelemiz” dedi.

Gözaltındaki üniversite öğrencileri, sağlık kontrollerinin ardından ifadeleri için emniyete götürüldü.

- Advertisment -