Ana SayfaHaberlerİstanbul’da barış için ilk somut adımlar: Rusya Kyiv’deki saldırıları azaltacak, 8 ülke...

İstanbul’da barış için ilk somut adımlar: Rusya Kyiv’deki saldırıları azaltacak, 8 ülke garantör

Görüşme sonrası Moskova’dan ‘Karşılıklı güveni arttırmak için Kyiv ve Çernihiv’de askeri operasyonların azaltılacağı’ açıklaması geldi. İstanbul’da bulunan Rusya heyeti görüşmeyi yapıcı diye değerlendirdi ve Ukrayna’nın AB üyeliğine karşı olmadıklarını açıkladı. Türkiye, ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, Polonya, Kanada ve İsrail’i garantör ülke olarak görmek istediklerini belirten Ukrayna heyeti: “NATO’nun beşinci maddesine benzer bir garanti istiyoruz. Bu madde ile Ukrayna’ya bir saldırı olması durumunda üç gün içinde garantör ülkelerle istişareler başlayacak ve sonrasında diplomatik bir çözüm sağlanamazsa garantör ülkeler bize asker ve silah desteği sağlayabilecek.”

Rusya ve Ukrayna müzakere heyetlerinin İstanbul’da Dolmabahçe Sarayı’ndaki görüşmesi sona erdi.

Görüşme sonrası Ukrayna heyeti adına açıklama yapan David Arakhamia Türkiye, ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, Polonya, Kanada ve İsrail’i garantör ülke olarak görmek istediklerini söyledi.

Arakhamia, “NATO’nun beşinci maddesine benzer bir garanti istiyoruz. Bu madde ile Ukrayna’ya bir saldırı olması durumunda üç gün içinde garantör ülkelerle istişareler başlayacak ve sonrasında diplomatik bir çözüm sağlanamazsa garantör ülkeler bize asker ve silah desteği sağlayabilecek. Ukrayna hava sahasının kapatılması dahil güvenliğin sağlanması için her türlü adımın atılması mümkün olabilir” dedi.

Arakhamia, “Bu ana maddelerde anlaşma sağlanması bizim için bir prensip meselesi” diye konuştu ve iki hafta içinde garantör ülkelerin müzakerelere davet edilmesini istediklerini söyledi.

Ukrayna heyetinde yer alan, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky’nin danışmanı Mihail Podolyak da “Bugünkü görüşmenin sonuçları liderler seviyesinde bir görüşme yapılması için yeterlidir” diye konuştu.

Görüşme sonrası Rusya Savunma Bakanlığından açıklama geldi. Bakan Yardımcısı Aleksandr Fomin, “Karşılıklı güveni arttırmak, daha kapsamlı müzakereler için gerekli koşulları oluşturmak ve anlaşma hedefine ulaşmak için Kyiv ve Çernihiv bölgelerinde askeri operasyonların büyük oranda azaltılması kararlaştırıldı” dedi.

İstanbul müzakerelerine Rusya heyetine başkanlık yapan Vladimir Medinsky de görüşmeleri “yapıcı” bulduklarını belirterek, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında bir görüşmenin mümkün olduğunu söyledi. Medinsky, “Putin ve Zelenskiy arasındaki görüşme, bir barış anlaşmasının ön imzalanmasıyla eş zamanlı olarak mümkün” diye konuştu.

Medinsky ayrıca Rusya’nın Ukrayna’nın AB üyeliğine karşı olmadığını açıkladı.

- Advertisment -