Ana SayfaHaberlerİstanbul’da Cumhur İttifakı Türkiye geneline göre daha çok kan kaybediyor

İstanbul’da Cumhur İttifakı Türkiye geneline göre daha çok kan kaybediyor

Toplumsal Etki Araştırmaları Merkezi’nin (TEAM), İstanbul anketine göre 2018’de %50.7 olan Cumhur İttifakı’nın oy oranı %41.2’ye düştü. İstanbul’da ittifak; işsiz, Kürt, daha az dindar, Üniversite mezunu ve öğrencisi, orta alt gelir grubu, genç seçmenlerde daha fazla kayıp yaşıyor.

Toplumsal Etki Araştırmaları Merkezi (TEAM), İstanbullu seçmenlerin oy tercihlerindeki değişime yönelik gerçekleştirdiği araştırmanın sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı.

20 farklı ilçede 4280 yüz yüze görüşme ile gerçekleştirilen araştırmanın sonuçları İstanbul’un Türkiye’den farklılaştığını gösteriyor.  İstanbul’da Cumhur İttifakının destek kaybı Türkiye’ye göre daha yüksek.

Araştırma sonucuna göre İstanbul’da, 2018’de %50.7 olan Cumhur İttifakı oyları Ocak ayı itibari ile %41.2’ye gerilemiş durumda.

Sonuçlara göre İstanbul Türkiye’den farklı değişiyor. Aynı dönemde TEAM’ın Türkiye genelinde yaptığı araştırmada Cumhur ittifakı %53.7’den %45.8’e düşerek 7.9 puan kaybederken, ittifakın oy kaybı İstanbul’da daha fazla.

AK Parti 2018’den bu yana İstanbul’da düzenli olarak oy kaybediyor

İstanbul’da AK Parti 2018’den bu yana düzenli olarak oy kaybederken, CHP yükselişte. CHP, Türkiye genelinde oylarını %26.4’e, İstanbul’da ise %36.2’ye yükseltmiş.

Araştırmaya göre Erdoğan’a destek oranı da İstanbul’da Türkiye geneline göre daha çok düşmüş durumda.

Erdoğan 2018 seçimlerinde Türkiye genelinde tüm seçmenlerin (geçersiz oy atan ve oy kullanmayanlar dahil) %44.4’ünün oyunu almıştı (İstanbul’da %43.3). Erdoğan’a destek %6.5 puan azalarak %37.9’a geriledi. İstanbul’da Erdoğan’ın kaybı %9.1 puan (%43.3’den %34.2’ye).

Araştırmanın sonuçlarına göre AK Parti 2018 seçmeninin %78.6’sını, MHP ise %58.2’sini koruyabilmiş.

Cumhur ittifakı İstanbul’da 2018 seçmeninin %22’sini kaybetmiş. İttifak işsiz, Kürt, daha az dindar, Üniversite mezunu ve öğrencisi, orta alt gelir grubu, daha Atatürkçü ve daha genç olan seçmenlerde daha fazla kayıp yaşıyor.


Ekrem İmamoğlu 23 Haziran desteğini artırmış. Bugün 23 Haziran’daki gibi iki adayın öne çıktığı bir seçim olursa, İmamoğlu seçmenlerin %56.5’inin oyunu alıyor.

Seçmenler İBB yönetimini önceki döneme göre başarılı buluyor

Seçmenler bu dönemki İBB yönetimini, önceki yönetimden daha başarılı buluyor. Seçmenlerin %52.9’u bu dönem daha iyi derken, daha kötü diyenlerin oranı %23.5.

En çok yaşanmak isteyen ilçeler Kadıköy, Beşiktaş ve Üsküdar

İstanbulluların gözde ilçeleri Kadıköy, Beşiktaş ve Üsküdar. Bağcılar, Esenyurt ve Esenler ise en fazla yaşanmak istenmeyen ilçeler arasında.

En beğenilen projeler arasında anne-kart, yeni doğum paketi ve halk ekmek var

İBB’nin projelerine seçmenin takdiri yüksek. Seçmenin İBB’ye takdirinde sosyal politika alanı öne çıkıyor. En beğenilen projeler arasında Anne-kart, yeni doğum paketi, halk ekmek, öğrenci desteği ve askıda fatura geliyor.

Taksi konusunda İBB haklı bulunuyor

Taksi tartışmasında İstanbullular büyük oranda İBB yönetimini haklı buluyor.

  İstanbul seçmeni, İmamoğlu’nun genel siyaset ile ilgili açıklamalarda bulunmasına karşı değil. Bunu yanlış bulanların oranı %24.

İstanbulluların yarısından fazlası Kanal İstanbul’a karşı

İstanbullular Kanal İstanbul projesine karşılar. %55.9 yapılmasını yanlış buluyor. Yapılmasına destek verenlerin oranı %23.7.

- Advertisment -