Ana SayfaHaberlerİstanbul’da yapılan Interpol genel kurulu toplantısına Uygurlardan protesto

İstanbul’da yapılan Interpol genel kurulu toplantısına Uygurlardan protesto

Çin’in Interpol başkanlığına aday göstermesini protesto eden Türkiye’de yaşayan Uygurlar, diğer ülke temsilcilerine Çinli adayın seçilmemesi ve Interpol’ün Çin’in siyasi çıkarları doğrultusunda kullanılmasına izin verilmemesi için çağrıda bulundu: “Çin haksız kırmızı bültenler çıkartıyor.”

Aile bireyleri Çin’deki kamplarda tutulan Uygurların oluşturduğu Kamp Mağdurları Platformu, Çin’in Interpol başkan adaylığına Çin Merkezi Emniyeti’nin uluslararası işbirliği daire başkan yardımcısı Hu Binchen’i aday göstermesini protesto etti.

Interpol toplantısının düzenlendiği Haliç Kongre Merkezi’nin yakınlarında yapılan basın açıklamasını okuyan Mirzehmet İlyasoğlu, Çin’in Interpol’ü kirli oyunlarına alet etmeyi hedeflediğini belirterek, “Son 20 yılda Çin’in talebi üzerine ilan edilen kırmızı bülten sayısının 10 kat artması, yine Çin’in talebi üzerine geçmişte Dolkun İsa’nın suçsuz yere kırmızı bültene alınmış olması, geçtiğimiz günlerde suçsuz olan İdris Hasan’ın yine Çin’in talebi üzerine Marakeş’te İnterpol tarafından tutuklanması ve halen serbest bırakılmaması bunun açık bir delilidir” dedi.

İlyasoğlu, Interpol’e ve Interpol’deki Çin dışındaki ülke temsilcilerine seslenerek, “Hu Binchen’i adaylık listesinden çıkartmaya, suçsuz yere tutuklanan İdris Hasan’ı derhal serbest bırakmaya ve bundan sonraki süreçlerde suçsuz insanları hedef alan Çin’in şirin sözlerine ve entrikalarına karşı dikkatli olmaya çağırıyoruz” diye konuştu.  

Kamp Mağdurları Platformu sözcülerinden Cevlan Şirmehmet, Serbestiyet’e yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Bundan önce, 2018’e kadar görev yapan Çinli Interpol Başkanı dünyanın pek çok yerindeki Uygur diyaspora temsilcileri ve aktivistler hakkında yersiz kırmızı bültenler çıkartarak büyük problemler yaşatmıştı.

“Çin, Doğu Türkistan’da Uygur Soykırımı’na devam ediyor. Diğer yandan yurtdışındaki Uygurlar için de ‘terörist’ uydurmalarıyla Interpol’u kullanmak istiyor. Fas’ta Çin’in talebiyle tutuklanan İdris Hasan bunun bir örneğidir.

“Çin’in adayı Interpol başkanı olursa diyaspora Uygurlarının hayatı sıkıntıya girer. Ben de halen Çin vatandaşı olan bir Uygur aktivist olarak bu durumdan endişe ediyorum. Sadece ben değil tüm aktivist arkadaşlar için bu kaygı geçerli. Çin, Doğu Türkistan’da soykırımı devam ettirdiği gibi yurtdışındaki Uygurlar üzerinde de baskı kurmak istiyor. Uluslararası insan hakları ve adalet kurumlarının Çin’e teslim edilmemesi için tüm uluslararası toplumu göreve davet ediyoruz.”

- Advertisment -