Ana SayfaHaberlerİsveç hükümeti FETÖ’den hapis cezası alan iki kişiyi iade kararı aldı, Yüksek...

İsveç hükümeti FETÖ’den hapis cezası alan iki kişiyi iade kararı aldı, Yüksek Mahkeme iade kararını bozdu: “Bylock indirmek terör suçu için yetersiz bir delil”

İsveç Yüksek Mahkemesi, bugün açıkladığı kararıyla Türkiye’de FETÖ üyesi olduğu gerekçesiyle hapis cezası alan iki kişiye yönelik iade talebini reddetti. Yüksek Mahkeme, Bylock indirmenin terör örgütü üyeliği için yeterli bir hukuki delil teşkil etmediğine hükmetti. İsveç hükümeti, Türkiye’nin iade talebini kabul etmiş, iadesi istenen kişiler Yüksek Mahkeme’ye başvurarak iade talebinin reddedilmesi için itiraz etmişti. Yüksek Mahkeme’nin iade konusunda verdiği karar nihai, İsveç hükümetinin herhangi bir takdir yetkisi bulunmuyor.

Litvanya’da düzenlenen NATO Zirvesi’nde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğini onaylayacağını açıklamasının ardından İsveç Yüksek Mahkemesi bugün önemli bir karara imza attı. İsveç Yüksek Mahkemesi, Türkiye’de FETÖ üyeliği gerekçesiyle hapis cezası alan ve İsveç’te bulunan iki kişinin iade talebini kabul eden İsveç hükümetinin kararının hukuka aykırı olduğuna hükmetti.

Yüksek Mahkeme, Bylock uygulamasını indirip kullanmanın terör örgütü üyeliği veya terör suçları için yeterli bir hukuki delil olmadığına, İsveç’te bir uygulama kullanmanın suç teşkil edemeyeceğine hükmetti. İsveç mevzuatına göre, bir kişinin iade edilebilmesi için iadesi talep edilen kişinin işlediği suçun İsveç’te de suç olarak düzenlenmiş olması ve bu suç hakkında İsveç kanunlarına göre en az bir senelik hapis cezasının öngörülmesi gerekiyor.

İsveç’te suçluların yabancı ülkelere iadesi, 1957 tarihli ve 668 numaralı Suçluların İadesine İlişkin Kanun ile düzenleniyor. Bu kanunun 14. maddesine göre iade talep eden ülke, iadesini talep ettiği suçluya ilişkin tutuklama kararını veya hükmü veya soruşturma belgelerini İsveç Adalet Bakanlığı’na yazılı olarak iletmek zorunda. İsveç Adalet Bakanlığı kendisine ulaşan belge ve dosyaları Kamu Savcılığı’na iletiliyor. Kamu Savcılığı konu hakkındaki görüşünü hükümete sunduktan sonra İsveç hükümeti iade talebi hakkında bir karar veriyor. Fakat bu karar nihai değil. İadesi talep edilen kişinin üst derece mahkemesi olan Yüksek Mahkeme nezdinde itiraz etme hakkı bulunuyor. Yüksek Mahkeme, hükümetin iade talebini reddederse iade işlemi yapılamıyor ve bu konuda hükümetin bir takdiri söz konusu olamıyor.

Bu nedenle İsveç hükümetinin, Yüksek Mahkeme kararından sonra herhangi bir takdir yetkisi bulunmuyor.

- Advertisment -