Ana SayfaHaberlerDünyaİsveç polisi izin verdi, Paludan Türkiye Büyükelçiliği önünde Kur’an yaktı

İsveç polisi izin verdi, Paludan Türkiye Büyükelçiliği önünde Kur’an yaktı

Danimarka ve İsveç kökenli ırkçı radikal sağcı siyasetçi Rasmus Paludan, bugün Türkiye’nin İsveç Büyükelçiliği önünde Kur’an-ı Kerim yakacak. Paludan, dilekçe yazarak Stockholm emniyetinden eylem için izin aldı. İsveç polisi Paludan’a Kur’an yakması, Paludan’a tepki gösterecek Müslümanlar için de büyükelçilik binasının 50 metre ötesinde iki ayrı özel yer ayırdı. Paludan Kur’an yakarken İsveç polisi de radikal sağcının güvenliğini sağladı.

41 yaşındaki Rasmus Paludan, Türkiye’nin İsveç Büyükelçiliği’nin önünde Kur’an-ı Kerim yakacağını açıklamıştı. İsveç yerel saatine göre saat 13’te Kur’an yakmak için İsveç polisine dilekçeyle başvuran Paludan’ın isteği kabul edilmiş, İsveç polisi Kur’an yakma eylemi için büyükelçilik binasının 50 metre uzağındaki bir alanın ayrıldığını açıklamıştı. Paludan’a tepki göstermek isteyen Türkler ondan önce polise başvurduğu için büyükelçilik binasının hemen önü Paludan’ı protesto edecek olan Türklere ayrıldı.

Rasmus Paludan, İsveçli bir babanın oğlu olarak Danimarka’da dünyaya geldi, hukuk eğitimi aldı ve Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde çalıştı. Sık sık Kur’an yakma eylemleri gerçekleştiren Paludan, Danimarka’nın Viborg kentinde düzenlediği eylem nedeniyle çatışmalara sebep olmuştu. 2020 yılında İsveç’in Malmö kentinde düzenlediği Kur’an yakma eyleminin ardından İsveç’ten sınırdışı edildi ve iki sene boyunca ülkeye girmesi yasaklandı. Paludan daha sonra babası üzerinden İsveç vatandaşlığı aldı ve İsveç’e geri dönerek 2022 boyunca Kur’an yakmaya devam etti.

Paludan, Afrikalıları hedef alan ırkçı açıklamaları nedeniyle Danimarka’da ceza almış, aldığı ceza ertelenmişti.

Küçük erkek çocukları taciz etmekle suçlanan Paludan’ın hem Danimarka hem İsveç’te liderliğini yaptığı iki radikal sağ partisi bulunuyor.

Eyleme Türkiye’deki siyasetçiler sert tepki gösterdi. O açıklamalardan bazıları şöyle:

MHP lideri Devlet Bahçeli:

“Kur’an-ı Kerim’in yakılmasına izin vermek, en az yakmak kadar iğrenç ve ilkel bir rezalettir. İsveç’in NATO üyeliği bu şartlar altında Gazi Meclis’in onayından geçemeyecektir.”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu:

“Buna kimse fikir özgürlüğü, düşünce özgürlüğü diyemez. Bugün başka bir dinin, başka bir kitabın yakılmasına izin vermiyorlar ama Kuran-ı Kerim söz konusu olunca, İslam düşmanlığı söz konusu olunca hemen ifade özgürlüğü, düşünce özgürlüğü diyorlar. Nefret suçu, ırkçılık düşünce özgürlüğü değildir.”

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu:

 “İsveç’te Türk Büyükelçiliği önünde yapılacağı belirtilen eylem de akıl dışıdır. Türkiye’nin tüm İslam ülkeleriyle birlikte bu talihsiz eylemin gerçekleşmemesi yönünde güçlü irade göstermesi önemlidir.”

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu:

“Bugün İsveç’teki Türk Büyükelçiliği önünde gerçekleşecek olan ve bir grubun Kur’an-ı Kerim yakmayı planladıkları iddia edilen eyleme izin verilmesi kabul edilemez. Bu tutum, hak ve özgürlük kavramlarıyla açıklanamayacağı gibi iki ülke ilişkilerinin geleceği bakımından hatalıdır. İYİ Parti olarak İsveç yetkili makamlarını bu çirkin eylemin gerçekleştirilmesini önlemeye ve milletimizin hassasiyetlerine saygı göstermeye davet ediyoruz.”

- Advertisment -