Ana SayfaHaberlerDünyaİsveç’te sosyal demokratlar görevi bırakıyor, sağ koalisyon kuruluyor: Radikal sağcılar azınlık hükümetine...

İsveç’te sosyal demokratlar görevi bırakıyor, sağ koalisyon kuruluyor: Radikal sağcılar azınlık hükümetine dışarıdan destek verecek

11 Eylül’de düzenlenen İsveç seçimlerinin ardından meclis çoğunluğu bir milletvekili farkla sağ ve merkez sağ partilere geçmişti. Dün (14 Ekim) merkez sağ Ilımlılar, Liberaller ve Hıristiyan Demokratlar, radikal sağcı İsveç Demokratlarının dışarıdan vereceği destekle azınlık hükümeti kurmak konusunda uzlaştı. Böylece İsveç tarihinde ilk kez radikal sağcılar, hükümetin kurulmasında ve politikalarının oluşturulmasında etkili oldu. Anlaşmaya göre, ülkenin yeni başbakanı Ilımlılar lideri Ulf Kristersson olacak.

Dün (14 Ekim) İsveç’te sağ partiler arasında yeni hükümet için koalisyon anlaşması yapıldı. Mecliste bir milletvekili farkıyla çoğunluğu kazanan Liberaller, Hıristiyan Demokratlar ve Ilımlılar, radikal sağcı İsveç Demokratlarının desteğini alarak bir azınlık hükümeti kurmaya karar verdi. Yapılan koalisyon anlaşmasına göre İsveç’in yeni başbakanı Ilımlılar lideri 58 yaşındaki Ulf Kristersson olacak. Pazartesi günü güvenoyu alırsa göreve başlayacak yeni hükümetin önceliği vergilerin düşürülmesi ve sokak çeteleriyle mücadele olacak. Yeni hükümet daha fazla nükleer santral inşa edecek, göç şartlarını ağırlaştıracak.

İsveç Demokratları’nın azınlık hükümetini mecliste destekleyeceğini açıklamasıyla İsveç tarihinde ilk kez bir radikal sağ parti hükümetin kurulmasında etkin rol oynamış oldu.

- Advertisment -