Ana SayfaHaberlerDünyaİtalya Senatosu’nu Mussolini döneminde Yahudi olduğu için ilkokuldan kovulan 92 yaşındaki senatör...

İtalya Senatosu’nu Mussolini döneminde Yahudi olduğu için ilkokuldan kovulan 92 yaşındaki senatör açtı; Mussolini hayranı bir siyasetçi senato başkanı seçildi

Radikal sağ İtalya’nın Kardeşleri ve sağ ittifakın seçim zaferinin ardından İtalya Senatosu’nda çoğunluk sağ partilere geçti. Bugün (13 Ekim) düzenlenen ilk Senato oturumuna, meclisin en yaşlı üyesi 92 yaşındaki Liliana Segre başkanlık etti. İlk oturumda İtalya’nın Kardeşleri partisini Giorgia Meloni ile birlikte kuran Ignazio La Russa Senato başkanı seçildi. Holokost’tan sağ kurtulan Liliana Segre açılış konuşmasında Mussolini dönemini hatırlattı: “1938 yılında Yahudi olduğum için ilkokuldaki sıramdan kaldırılmış, sınıftan kovulmuştum. Şimdi İtalya Senatosu’nun en prestijli koltuğunda oturuyorum. Kader baş döndürücü bir şekilde garip…” Mussolini’nin hayranı olan, onun heykellerini ve fotoğraflarını evinde biriktiren La Russa ise geçmişte “Hepimiz Mussolini’nin mirasçısıyız” demişti.

İtalya Senatosu bugün (13 Ekim) düzenlenen oturumda başkanını seçti. Oturuma Senato’nun en yaşlı üyesi olan 92 yaşındaki Yahudi senatör Liliana Segre başkanlık etti. Liliana Segre, 2018 yılında İtalya Cumhurbaşkanı tarafından ömür boyu senatörlük koltuğuna atanan bir siyasetçi. Segre, 1938 yılında Yahudi olduğu için Mussolini hükümeti tarafından ilkokuldan atıldı, ailesiyle birlikte toplama kampına gönderildi. Holokost’tan sağ kurtulan Segre, ardından faşizmin kalıntılarıyla mücadele etmek için sosyal girişimlere imza attı ve bu girişimleri nedeniyle ömür boyu senatörlük makamına layık görüldü.

Segre’nin kısa bir süre oturduğu Senato Başkanlığı koltuğunu devrettiği isim ise Eylül’deki seçimleri büyük oy farkıyla kazanan İtalya’nın Kardeşleri Partisi’nin kurucularından Ignazio La Russa oldu. La Russa, Mussolini hayranı bir sağcı. Mussolini’nin heykellerini, anılarını koleksiyon olarak biriktiriyor, kendisine saygı duyduğunu belirtiyor, bütün İtalyanların “Mussolini’nin mirasçısı” olduğunu düşünüyor, konuşmalarında ‘sarkastik’ tavırlarla olsa da faşist selamını kullanmaktan çekinmiyor.

92 yaşındaki Liliana Segre, La Russa’ya koltuğunu devretmeden önce Mussolini dönemini hatırlattı: “1938 yılında Yahudi olduğum için ilkokuldaki sıramdan kaldırılmış, sınıftan kovulmuştum. Şimdi İtalya Senatosu’nun en prestijli koltuğunda oturuyorum. Kader baş döndürücü bir şekilde garip.”

- Advertisment -