Ana SayfaHaberlerDünyaİtalya’da Putin hayranı meclis başkanı dönemi: Radikal sağcı Lorenzo Fontana Temsilciler Meclisi...

İtalya’da Putin hayranı meclis başkanı dönemi: Radikal sağcı Lorenzo Fontana Temsilciler Meclisi başkanı seçildi

İtalya’da dün (14 Ekim) yapılan meclis oylamasında, Putin hayranı bir radikal sağcı olan Lorenzo Fontana İtalya Temsilciler Meclisi’nin yeni başkanı seçildi. Lega Partisi üyesi Lorenzo Fontana kürtaj, LGBT+ hakları karşıtı, AB’den çıkılması gerektiğini savunan ve Putin’i aydınlanmacı bir dünya lideri olarak gören bir siyasetçi.  

Seçim sırasında mecliste bir grup Fontana’yı “Putin hayranı meclis başkanı istemiyoruz” sloganının eşliğinde pankartlarla protesto etti. Lorenzo Fontana önceki koalisyon hükümetlerinde AB ve aile bakanlığı görevlerinde bulunmuştu.

Parlamentonun üst kanadı Cumhuriyet Senatosunda da iki gün önce, genel seçimlerden zaferle çıkan radikal sağcı FdI’nin kurucularından Ignazio La Russa başkanlığa seçilmişti. Böylece ülkenin en önemli iki koltuğuna da radikal sağcılar oturmuş oldu.

Parlamento başkanlarının belirlenmesi sürecinin tamamlanmasının ardından Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella’nın, hükümet kurulması için gelecek hafta parlamentoda temsil edilen siyasi parti temsilcileriyle bir araya gelmesi ve siyasi istişareleri başlatması bekleniyor.

Parlamentonun her iki kanadında da çoğunluğa sahip olan sağ ittifakın, radikal sağcı Giorgia Meloni liderliğinde sağ koalisyon hükümetini kurması neredeyse kesin. Meloni, ülkenin ilk kadın başbakanı olacak. (AA, BBC)

- Advertisment -