Ana SayfaHaberlerIvy League okulu Brown Üniversitesi’nin Filistinli ve Yahudi öğrencileri 'Filistin için açlık...

Ivy League okulu Brown Üniversitesi’nin Filistinli ve Yahudi öğrencileri ‘Filistin için açlık grevi’ başlattı

Rhode Island'daki Brown Üniversitesi'nin Filistinli ve Yahudi 19 öğrencisi, üniversite yönetiminin Gazze'de devam eden soykırımdan kâr sağlayan şirketlerden elini çekmesi talebiyle açlık grevine başladı.

Açlık grevini organize eden Palestine Solidarity Caucus ve Jews for Ceasefire Now, 2020 yılında Yatırım Uygulamalarında Kurumsal Sorumluluk Danışma Komitesi (ACCRIP) tarafından yayınlanan ve Filistin’deki işgale karışan şirketlerden ayrılma çağrısı yapan bir raporun tavsiyelerinin uygulanmasını talep ediyor.

Raporda işgale karışan şirketler: AB Volvo, Airbus, Boeing, DXC, General Dynamics, General Electric, Motorola, Northrop Grumman, Oaktree Capital, Raytheon ve United Technologies.

Brown Daily Herald’a göre, öğrenci grupları Cuma günü öğleden sonra açlık grevini duyurduğunda yaklaşık 350 kişi hazır bulundu.

Açlık grevine katılan Filistinlilerden biri olan Nour Abaherah, halk sağlığı yüksek lisansı ikinci sınıf öğrencisi:

“Halkımın ve her yerde işgal altındaki insanların mücadeleleriyle iç içe geçmiş olan aile geçmişim, dünyamızda şiddeti sürekli kılan silah ve silah üretimi ile işgal yatırımlarına ve kârlarına karşı durmam için beni motive ediyor”

Greve katılan Yahudi lisans öğrencisi Ariela Rosenzweig ise açlık grevine katılmasının sebebi olarak “Yahudi bir öğrenci olarak benim adıma devam eden soykırımdan vazgeçilmesi yönündeki çağrılarıma üniversitenin kulak asmadığını” gösteriyor:

“Yahudi devleti’ aktif olarak insanlığa karşı suç işlerken, katıldığım üniversitenin, parçası olduğum halkın ya da içinde yaşadığım ülkenin doğruluk iddiasında bulunmasına izin vermeyeceğim”

Brown Üniversitesi, İsrail’in 7 Ekim’de Hamas öncülüğünde İsrail’in güneyine düzenlediği saldırının ardından kuşatma altındaki Gazze Şeridi’ni bombalamaya başlamasından bu yana protestoların merkezi haline gelen bir Ivy League okulu.

Öğrenciler defalarca Brown’ı silah üreticilerine yatırım yapmakla suçladı.

Üniversite, silah üreticilerine doğrudan yatırım yapmadığını iddia ederek elden çıkarmayı reddetti.

8 Kasım 2023’te Brown Jews for Ceasefire Now üyesi 20 Yahudi öğrenci üniversitede bir oturma eylemi düzenleyerek rektörden Şubat ayındaki şirket toplantısında ateşkesi desteklemek üzere bir elden çıkarma kararı almasını talep etti. Öğrencilerin tutuklanması üniversite camiasının öfkesine yol açtı.

Üniversite daha sonra suçlamaları düşürdü.

Aralık ayında 41 öğrenci, Filistinli öğrenci Hisham Awartani’nin Burlington, Vermont’ta vurulmasının ardından üniversitede bir oturma eylemi düzenledi. Awartani puşi takarken vurulan üç Filistinliden biriydi.

Diğer iki genç yaralarını sararken Awartani’nin göğsünden aşağısı felç oldu.

Aralık ayında protesto gösterisi düzenleyen öğrenciler daha sonra tutuklandı ve 12 ve 14 Şubat tarihlerinde mahkemeye çıkarılmaları planlanıyor.

- Advertisment -