SerbestiyetSerbestiyet
Anasayfa / Dünya / İzlanda, Trump’ın Grönland tehditlerinin gölgesinde AB’ye “hayır” dedi

İzlanda, Trump’ın Grönland tehditlerinin gölgesinde AB’ye “hayır” dedi

İzlanda’da Avrupa Birliği ile üyelik müzakerelerinin yeniden başlatılması için yapılan referandumdan “hayır” çıktı. Seçmenlerin yüzde 52,8’i müzakerelerin yeniden açılmasına karşı çıkarken, yüzde 47,2’si destek verdi. Referanduma katılım yüzde 82,5 oldu.

İzlanda’da 29 Ağustos’ta yapılan referandumda seçmenler, hükümetin Avrupa Birliği ile üyelik görüşmelerini yeniden başlatma planını reddetti. Kesin sonuçlara göre “hayır” oyları yüzde 52,8, “evet” oyları yüzde 47,2’de kaldı.

Referandum doğrudan AB üyeliğiyle ilgili değildi. “Evet” çıkması halinde Reykjavik yönetimi Brüksel’le müzakerelere yeniden başlayacak, ortaya çıkacak üyelik anlaşması daha sonra ikinci bir referandumda halkın onayına sunulacaktı.

En büyük tartışma balıkçılık

“Hayır” kampanyasının merkezinde İzlanda’nın balıkçılık sahaları ve bu alanlar üzerindeki egemenliğin AB üyeliğiyle zayıflayabileceği endişesi vardı.

Balıkçılık, yaklaşık 400 bin nüfuslu İzlanda ekonomisinin temel sektörlerinden biri olmasının yanı sıra ülkenin bağımsızlık ve egemenlik anlayışında da özel bir yere sahip. AB’nin Ortak Balıkçılık Politikası kapsamında yabancı teknelerin İzlanda sularına erişebilmesi ihtimali, üyelik karşıtlarının başlıca itirazlarından biriydi.

AB yanlıları ise üyeliğin İzlanda’ya Avrupa karar mekanizmalarında söz hakkı kazandıracağını, ülkeyi ticaret savaşlarına karşı güçlendireceğini ve ileride euroya geçilmesi halinde yüksek faiz ve hayat pahalılığı sorunlarının hafifleyebileceğini savunuyordu.

Trump’ın Grönland çıkışları tartışmayı yeniden canlandırmıştı

Referandum aynı zamanda ABD Başkanı Donald Trump’ın Grönland’ı ABD kontrolüne alma yönündeki tekrarlanan açıklamalarının ardından Kuzey Kutbu’nda artan jeopolitik gerilimin gölgesinde yapıldı.

Trump’ın İzlanda ile ABD arasında bulunan Grönland’a ilişkin çıkışları, İzlanda’da ülkenin güvenliği ve büyük güçler arasındaki rekabetteki konumu üzerine tartışmaları artırmıştı. Hükümet, AB üyeliğini ticaret savaşları ve Kuzey Kutbu’ndaki güç rekabetine karşı daha güçlü bir güvence olarak sunuyordu.

Ancak seçmenlerin tercihini belirleyen tartışmalarda güvenlikten çok balıkçılık hakları, faizler ve hayat pahalılığı öne çıktı.

İzlanda, 2008 küresel finans krizinin ardından 2009’da AB üyeliğine başvurmuş ve dört yıl boyunca müzakereler yürütmüştü. 2013’te Avrupa şüphecisi hükümetin iktidara gelmesiyle görüşmeler askıya alınmıştı.

İzlanda AB üyesi olmamasına rağmen Avrupa Ekonomik Alanı aracılığıyla AB tek pazarının ve Schengen bölgesinin parçası. Aynı zamanda NATO üyesi olan ülkenin ABD ile de savunma anlaşması bulunuyor.

Başbakan Kristrún Frostadóttir referandum öncesinde “hayır” sonucunun kendi merkez sol koalisyonunun iktidarda olduğu süre boyunca AB üyeliği tartışmasını kapatacağını söylemişti.

Yazıyı beğendiysen, patronumuz olur musun?

Evet, çok ciddi bir teklif bu. Patronumuz yok. Sahibimiz kar amacı gütmeyen bir dernek. Bizi okuyorsan, memnunsan ve devam etmesini istiyorsan, artık boş olan patron koltuğuna geçmen lazım.

Serbestiyet; Türkiye'nin gri alanı. Siyah ve beyazlar içinde bu gri alanı korumalıyız. Herkese bir gün gri alanlar lazım olur.

Bu Sayfayı Paylaşın